Дългогодишната и широко разпространена традиция на устойчиво и биологично отглеждане на орехи от украински семейства, благоприятствана от идеалните климатични условия, е превърнала Украйна в най-големия производител на орехи в Европа, без да се прибягва до големи търговски градини.

"Деветдесет и девет процента от нашата реколта идва от частни градини и диви гори. Почти всяко украинско семейство, живеещо в провинцията, има няколко дървета от Juglans Regia в градината. Като се има предвид силата на тази традиция, тези домакинства могат да бъдат определени като дребни производители на орехи. Освен това много хора събират орехи и в горите или покрай селските пътища", казва Олег Мороз, основател на Slow Walnuts - нов проект и марка, която има за цел да свърже света с традициите на устойчивото събиране на украински биологични орехи.

"Нарастващата тенденция на консумация на ядки, особено на орехи, е сравнително нова. Всички знаем, че консумацията на орехи е полезна за нашето здраве. Но сигурни ли сме, че съвременните методи за интензивно отглеждане са устойчиви за планетата? Преди пет години един наш приятел инженер, Лучано Алзона, дойде в Украйна, за да ни помогне да повишим популярността на производството на орехи, и беше изумен от системата на земеделие в Украйна. Той беше първият, който ни обърна внимание на устойчивия аспект на украинската верига за производство на орехи и особено на възможността за свързване на украинските колекционери на орехи с потребителите“, разказва Олга.

"По онова време не обръщахме голямо внимание на тази особеност на нашето отглеждане, защото пазарът на орехи беше много различен в сравнение със сега. Като млада страна все още имаме много да учим, а след промените през последните години все повече осъзнаваме важността и уникалността на устойчивостта на нашата верига на доставки. Сега решихме да инвестираме в подобряването на организацията на веригата, като се съсредоточим върху проследимостта и безопасността на храните."

"Може и да не изглеждат перфектно, но украинските орехи са наистина устойчиви: разликата в цвета на вече сортираните плодове се счита за гаранция за естествения произход на продукта. Няма човешки контрол или адаптиране към принудително отглеждане. Освен това не се използват пестициди, тъй като украинските семейства отглеждат орехи основно за собствена консумация, предпочитайки здравословен продукт без химически остатъци. Само излишъкът от реколтата отива на пазара."

"Бавното“ и природосъобразно отглеждане е точно обратното на интензивното търговско производство", продължава Мороз. "Украинските орехи се събират и обелват на ръка, предимно от жени в селски райони, които не са много заможни. За напояване се използва само дъждовна вода. Благодарение на идеалния климат и плодородната почва, дърветата всъщност са самодостатъчни".

Олга Мороз посочва също, че украинските орехи имат средно по-високо съдържание на полезни ненаситени масла (омега 3) от плодовете, от които са отгледани.

"Със Slow Walnuts изграждаме общност за събиране и консумиране на етично отгледани и устойчиви биологични орехи. Вече имаме контакти във Франция за конкретното развитие на проекта, но целта ни е да имаме партньори и в други европейски държави, като например Италия“, обяснява Олга.

В рамките на проекта опаковките ще бъдат намалени до минимум, за да се повиши устойчивостта.