Контейнерното цветарство, което е популярно по целия свят, има един много съществен недостатък: оригиналните, необичайни и наистина интересни саксии за цветя на открито не са евтини. Можете, разбира се, да засадите цветя в евтини пластмасови саксии, но ефектът няма да бъде същият... Изобретателните градинари са намерили изход!

Можете да направите и сами оригинален контейнер за цветя и то почти безплатно.

В колекцията от уникални контейнери, която ви предлагаме ще намерите идеи за всеки вкус. Някои от тях са малко по-сложни, други могат да бъдат изпълнени само за пет минути. Избирайте!

Клонки или парчета кора

Да започнем с най-простото. Ако имате под ръка клонки или парчета кора (а кой градинар няма?), всяка грозна саксия може лесно да се превърне в очарователна. Дори едно дете може да направи този декор

Цъфтящият пън

ще изисква малко повече усилия. Но да направите контейнер за цветя от него определено е по-лесно, отколкото да го изкорените. Можете също така да използвате нарязани дървета като оригинални саксии за цветя.

Ако леко модифицирате трупите, които лежат непотребни, ще получите стилен дизайнерски контейнер. Просто ще се нуждаете от малко довършителни работи.

Така дори и сухото дърво ще цъфне през пролетта!

Вашата градина отдавна е в идеален ред, така че там няма клони, още по-малко пънове или сухи дървета? Но да надникнем на тавана - може би там има нещо интересно...

От подовата до керосиновата лампа

  • Някога подовите лампи бяха на мода. Ако все още имате такова осветително тяло, то има шанс отново да бъде в светлината на прожекторите:

Можете да прикрепите някаква кошница вместо абажур или да обърнете абажура и да го използвате като контейнер. За да предотвратите разливането на почвата, използвайте подложки от кокосови орехи. Пазарът предлага облицовки за саксии, подходящи за вашия проект.

  • Ако няма подова лампа, може би можете да намерите стар полилей? Той ще се превърне в контейнер за висящи растения! Дори не е необходимо да сменяте абажурите, те ще послужат, като отлични саксии за цветя:

Но тъй като обемът на почвата тук ще бъде скромен, по-добре е да изберете непретенциозни растения с малка коренова система. Това важи и за следващата идея.

  • Керосиновите лампи сега са направени да бъдат много краткотрайни, и са станали неизползваеми. Но пък изглеждат страхотно, като необичайна саксия.

Кухненската посуда в нова роля

Тази идея далеч не е нова, но все още е актуална. В умели ръце всеки стар съд може да се превърне в изключителен контейнер за цветя.

Обърнете внимание на цвета: ярките цветове създават настроение и превръщат обикновена тенджера, кофа или гевгир в дизайнерски артикул.

Въпреки това, понякога е по-добре да оставите всичко както е, така че контейнерът да не засенчва растенията.

Да, не е лесно да направите такава композиция хармонична и привлекателна. Но имайки изключително чувство за хумор, можете да трансформирате дори ръждясала месомелачка или черпак.

А растения в тенджера или стар чайник - това вече е вид "класика в жанра".

На пръв поглед не може да бъде по-просто. Но за да направите наистина шедьовър, а не жалка пародия, имате нужда от отличен вкус, в противен случай съществува риск да получите изложба от стари боклуци, вместо творческа композиция.

Между другото, когато използвате стари съдове за засаждане на цветя, не забравяйте да пробиете дренажни отвори в дъното на контейнерите, в противен случай цялата красота няма да издържи дълго.

Градинска живопис

По-трудно е да видите бъдещия контейнер за цветя в рамка за картина. Но трябва само да я допълните с дървена кутия с подходящ размер - и платното оживява.

Или може би ви чака античен куфар на тавана? Напълнете го с цветни съкровища.

За да осъществите тази идея, също нямате нужда от специални умения. Трябва само да вземете под внимание няколко нюанса: дренажни отвори за източване на излишната вода и подпори за капака, така че да не падне случайно върху растенията.

Куфарът ще ви свърши чудесна работа като контейнер за цветя.

Можете лесно да трансформирате и стара кутия или скрин: почистете, боядисайте, добавете няколко декоративни елемента - и имате готов необичаен пейзажен обект.

Столове и мебели

И накрая, още една класическа история. Столовете (особено дървените) рано или късно стават неизползваеми. Ако не ви се изхвърлят и вече не можете да ги използвате по предназначение, има решение. Тези контейнери са подходящи за голямо разнообразие от цветни аранжировки: ако искате, засадете сукуленти, ампелни растения или ярки цветя.

Можете да адаптирате и цял комплект мебели за контейнерни насаждения.