Европейската комисия възнамерява да преразгледа защитения статут на вълците в Европейския съюз след проучване, което започна днес, предаде ДПА.

В някои части на Европа глутниците вълци са се превърнали в реална опасност за добитъка и потенциално за хората, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изявление.

Тя призова "местните и националните власти да предприемат действия, когато е необходимо", подчертавайки, че действащите закони на ЕС вече им позволяват да го направят.

"Когато има ясна опасност, на местните власти е позволено да разрешат лова на вълци", посочи Фон дер Лайен.

Комисията поиска от учени, местни общности и всички заинтересовани страни в ЕС да предоставят до 22 септември данни за популацията на вълци и тяхното въздействие.

Целта е да се открие къде вълците "представляват заплаха" и да се използват събраните данни от цяла Европа, за да се преразгледа защитеният статут на животните, сподели Фон дер Лайен.

По думите на председателя на Еврокомисията прегледът на събраните данни ще приключи до края на годината.

Понастоящем в законодателството на ЕС вълците получават строг защитен статут с разпоредби, позволяващи на местните власти да предприемат действия, когато възникнат конфликти със селските общности и фермерите.

Известно е, че вълк уби любимия домашен любимец на Фон дер Лайен - понито Доли, в инцидент, който беше широко отразен в германските медии.