Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат над нормата, която за по-голямата част от страната е между 17° и 20°, а за планините - между 3° и 10°. Най-високите температури през септември ще бъдат между 30° и 35°, а най-ниските - между 7° и 12°, по-високи по Черноморието.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за равнините е между 40 и 60 л/кв.м, а за планинските и припланинските райони - от 60 до 80 л/кв.м. През първото десетдневие времето ще ще бъде предимно слънчево. Купеста и купесто-дъждовна облачност ще се развива в отделни дни главно над планинските райони и там ще има изолирани краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. През първата половина от периода температурите ще са близки, а през втората - по-високи от климатичните норми.

В началото на второто десетдневие има повишена вероятност за процес с валежи на повече места в страната и относително понижение на температурите. Около средата на десетдневието се очаква отново да се установи предимно слънчево време и вероятността за изолирани краткотрайни следобедни валежи намалява. В края на периода има изгледи за синоптична обстановка със значителна облачност, валежи и понижение на температурите.

През първата половина от третото десетдневие остава с повишена вероятност за валежи на повече места в страната, а температурите ще са около климатичните норми. След средата на десетдневието и до края на месеца се очаква сух период с предимно слънчево време и затопляне, предава Нова.