Извършител на кражба на около 50 тона слънчоглед е установен след продължително разследване на полицейски служители от Областната дирекция (ОД) на МВР в Шумен, съобщиха от пресцентъра ѝ.

Работата по случая е започнала в края на октомври миналата година. Сигналът бил подаден от мъж, който отдавал под наем складово помещение в село Белокопитово, в което земеделски производител складирал около 62 тона слънчоглед. При едно от посещенията си наемодателят установил, че по-голямата част от продукцията липсвала, въпреки поставената сигнално-охранителна техника. Подаден бил сигнал в полицията в Шумен.

Криминалисти установили 21-годишен мъж от Плевен, за когото било изяснено, че е създал организация за противозаконно отнемане на слънчогледа, като наел и два тежкотоварни автомобила. Стоката продал веднага.

В хода на разследването в полицейското управление в Шумен родственик на 21-годишния мъж предал 47 000 лева за възстановяване на щетите по кражбата на слънчогледа. Материалите по образуваното досъдебно производство са докладвани в компетентната прокуратура.

В резултат на засиления контрол и поредиците от специализирани полицейски операции се отчита намаление на престъпността през 2022 г. в Шуменска област в сравнение с предходната година, отчете директорът на ОД на МВР в Шумен старши комисар Георги Гендов в хода на специализирана полицейска операция в областта на 27 януари. Той допълни, че през миналата година са регистрирани 1796 престъпления, от които са разкрити 1092, или близо 61 процента. През 2021 г. регистрираните престъпления са били със 110 повече, като са разкрити около 52 процента от тях. Наблюдава се спад на взломните и домовите кражби, както и на кражбите от магазини. Подобни операции ще се провеждат през цялата година. Идеята е да обезпечим сигурността на гражданите, да бъдат спокойни и да знаят, че живеят в една сигурна среда", каза за БТА ст. комисар Георги Гендов.