Мазнините от умрели прасета, пилета и говеда вече се използват за производство на по-екологично самолетно гориво. Има обаче предупреждения, че този подход всъщност може да се окаже по-вреден за планетата.

Базираната в Брюксел неправителствена организация за чист транспорт "Транспорт и околна среда" алармира за това в нов доклад.

Близо 9000 прасета ще трябва да умрат, за да се осъществи полет от Париж до Ню Йорк с разработваното в момента ново „по-екологично“ самолетно гориво, посочва “Евронюз“.

Тъй като авиокомпаниите са подложени на натиск да намалят въглеродните си емисии, които обикновено се дължат на изгарянето на керосин от изкопаеми горива в двигателите на самолетите, те търсят алтернативни източници на гориво. И понеже животинската мазнина се разглежда като отпадък - страничен продукт от индустриалното производство на месо - авиационното гориво, произведено от нея, се счита за гориво с по-нисък въглероден отпечатък. Очаква се търсенето на гориво от този източник да се утрои до 2030 г., което ще се дължи основно на авиокомпаниите.

Проблемът е, че тази животинска мазнина се използва в много други отрасли, като например в производството на храна за домашни любимци, сапун и козметика.

"Наличността на животински мазнини е ограничена. Да убием просто повече животни не е опция", посочват от Transport & Environment.

Според техните изчисления, за да се използва изцяло гориво за трансатлантически полет между Париж и Ню Йорк, са необходими 8800 мъртви прасета в двете посоки. Вече има значителен натиск върху доставките на животински мазнини, тъй като употребата им в горивата е нараснала четиридесет пъти от 2006 г. насам.

"Сега животните ще захранват следващия ви полет. Но това не може да се поддържа, без да се лишат други сектори, които на свой ред вероятно ще преминат към вредни алтернативи като палмовото масло”, посочват още от организацията.

Палмовото масло има сходни свойства с животинските мазнини и е най-евтиният наличен вариант, предаде bTV. Но нарастващата му употреба е свързана с увеличаване на емисиите, тъй като старите гори, които съхраняват огромни количества въглерод, се изсичат за нови плантации.