Зайците могат да ядат непрекъснато, затова им балансирайте дажбите. Добре е да редувате даването на концентриран фураж - зърно, със сено и сочни фуражи.

А когато е гладен, заекът е принуден да запълва стомаха си с каквото му попадне. И започва да гризе клетката си - най-вече дървените части на фасадата или рамките на вратичката.

Но когато гризат просмукани с урина дъски

от зайчарника, това означава, че изпитват недостиг на минерали и сол. Много често стопани звънят в редакцията и споделят, че зайците им гризат задните части на клетката и дървените части на пода, които са просмукани с урина. Правейки това, те успяват поне частично да попълнят недостига с амонячни соли.

Затова добавяйте 1,5 г сол във фуража

Заекът е много лаком - той може да яде и през деня, и през нощта. И това е лесно обяснимо - той е скорозряло животно и има способността да се размножава бързо. Ето защо гризачът се нуждае от разнообразни фуражи. Затова давайте на зайците си обемисти фуражи на воля, а с по-хранителните се придържайте към установените норми на хранене.

Препоръчителни фуражи:

  • зелени: трева; листа от кореноплоди, зеле, слънчоглед; стъбла и царевични листа;
  • сочни: кореноплоди, зеленчукови остатъци, силажи;
  • груби: сено, листников фураж;
  • концентрирани: зърно, фуражен ечемик, овес, пшеница, царевица, бобови, както и преработени - шротове, комбинирани фуражи;
  • гранулирани: тревно брашно, и др.;
  • минерални добавки: сол, тебешир.

Обемисти фуражи изханвайте на воля, а от концентрираните давайте по 100 г дневно на възрастен заек