Първите признаци започват да се появяват от края на май

Намираме се в една влажна пролет, ако може да се нарече такава, и това поставя лозарите пред големи изпитания. По този повод им напомняме от няколко броя насам какви са заплахите, които могат да се появят и как да ги виждат, разпознават и да им противодействат.

Когато от края на месец май и преобладаващо през юни започнат да се появяват тъмни петна по цялата надземна част на лозата и те започнат да се разпространяват, това издава симптомите на болестта екскориоза. В някои райони на страната я наричат още черни петна.

Това е едно изключително опасно заболяване, защото ако не се вземат мерки навреме, растението може да почернее и напълно да изсъхне след няколко години.

При появата на првите признаци при едногодишните зелени издънки загиват тъканите на кората около устицата и под кората се появяват некротични петна. Засегнатите участъци са черно-кафяви. Първоначално са овални точки, които с нарастването на леторастите се увеличават, често се сливат и стават надлъжни петна. Засегнатите тъкани се напукват. Най-активно се засягат първите 6-7 междувъзлия.

Как да предпазим растенията

Задължително е да се приложи комплекс от агротехнически и химически мерки. Инфекциозният запас на болестта намалява, когато внимателно се отстранят и се изгорят силно засегнатите части от лозите.

Необходими са агропрактики, насочени към подобряване на условията за растеж и развитие на лозите. Такива са: навременно подрязване, отстраняване на безплодни леторасти, прилагане на балансирано торене, използване на микроелементи за листно торене.

Химическото лечение трябва да започне веднага щом се забележат първите симптоми.

Най-разпространените и познати на стопаните препарати са Бордо Микс 20 ВП, Куадрис 25 СК, Тиовит Джет 80 ВГ, Делан 700 ВГ, Флоует 80 ВГ и др. Всички засегнати части да се отстраняват и изгарят.