Европейският съюз прие проекторешение, позволяващо ответни мерки срещу страни, които оказват неправомерен икономически натиск върху членки от Общността. Целта на този ход е да действа като възпиращ фактор срещу подобни действия, предаде Ройтерс.

Представители на Европейския парламент и Съвета на ЕС са постигнали рано днес споразумение за създаването на инструмент срещу подобни злонамерени действия. Очаква се по този начин да се противодейства на разпространението на геополитическото напрежение в търговията.

Страните членки на ЕС са обвинили администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, както и Китай, че използват търговията като политически инструмент.

Един от случаите, цитиран от поддръжниците на въвеждането на мерките срещу неправомерния икономически натиск, са китайските търговски практики срещу Литва, след като Вилнюс позволи на Тайван де факто да създаде посолство на територията си, предаде БТА. 

ЕС съобщи, че Пекин е въвел ограничения върху износа и е оказал натиск върху компании да премахнат литовските компоненти от веригите за доставки, насочени към Китай.

ЕС сезира Световната търговска организация (СТО) по въпроса, но решаването на подобни случаи може да отнеме година.

По силата на новия инструмент срещу принудителния натиск, ЕС ще определя дали икономическа мярка от трета страна има за цел да принуди ЕС или страна членка да промени политиката си. Ако не се постигне решение по друг начин, Евросъюза може да наложи ограничения срещу страната, оказала неправомерен натиск, включително налагане на по-високи вносни мита или ограничен достъп до публични търгове.

Някои страни членки са били скептични относно мярката заради опасения , че тя може да бъде протекционистична и да разпали търговски войни.