Дали има градинар, който да не се е сблъсквал с унищожително нашествие на охлюви и плужеци? Ако има, той е късметлия - да си плюе в пазвата!

Борбата с лигавите, гризещи всяка зеленийка в лехата гадинки, не е никак лесна. Ако се извежда с химични препарати – т. нар. молюнциди, има голяма опасност да се навреди и на други твари. Например таралежи и птици, който се хранят с охлювите. Освен това, след всеки дъжд гранулите трябва да се подновяват. Резултатът е неравна битка в полза на вредителя, последствия, които дори може да не осъзнаваме и доста похарчени пари.

Природосъобразните методи пък почти винаги изискват много време и/или ръчен труд, които градинарите често нямат. От залагането на капани с бира, динени кори, създаването на подходящи местообитания и редовното им очистване в последствие до събирането на ръка в ранните часове на деня. Сигурни сме, че на никой не му е приятно да си пие кафето в ранни зори, събирайки охлюви от теменужките и тюхкайки се как така точно най-големите цветове или младите пъпки са попаднали в охлювената паст.

Ето защо имаме следното кардинално решение за градинарите с цветни лехи: Сменете тактиката! Отглеждайте едновременно красиви и нежелани от охлювите цветя.

Много растения са развили

„приспособления“ срещу нагризване

в процеса на еволюцията си. Например розите, акациите, имела имат бодли, който ги защитават от тревопасни животни. Счита се, че власинките, освен механизъм за запазване на водата в растителните тъкани, имат и предпазна функция срещу насекоми със смучещ тип устен апарат. Други пък синтезират неприятни на вкус и дори отровни субстанции, поради което вредителите ги избягват. За охлювите е доказано следното:

Напръстниците се използват в медицината, но могат да убият дори човек, ако той приеме голяма доза от билката.

Еуфорбиите са токсични при поглъщане. Млекоподобният сок, който се отделя при нараняване на листата, стъблата и корените може да доведе до кожни проблеми и алергични реакции при градинарите. Внимавайте! В техния род има много представители с декоративни качества и ценности.

Мъхестите листа на стахис, пулмонария и други не се харесват като деликатес.

Ароматните растения (например лавандула и голяма част от билките), горчивите (ендивия), лютите (латинка) – също. Тоест, ако украсите цветните лехи с такива растения, можете да сте сигурни, че охлювите ще отидат при съседа или ще са обречени на гладна смърт. В същото време техните цветове са изключително ценни за полезните насекоми и опрашителите, които пък от своя страна са положителни герои в градината по много причини.

Кои други растения гонят гадинките?

Всички растения от семейството на мушкатата (пеларгониеви) и на гераниумите (здравецови) отделят специфичен аромат при нараняване на листната маса и стъблата. Освен това, листата на повечето видове са покрити плътно с власинки, сякаш с кадифе. Това са не една, а две причини, поради които охлювите не нанасят поражения.

Общата характеристика за по-познатите растения от първата група е, че те са слънцелюбиви и сухоустойчиви, цъфтят продължително и обикновено се отглеждат лесно. Типични представители са именно мушкатата (обикновени и английски), но и индришето.

Във втората група са събрани студоустойчиви и сенкоиздръжливи видове с минимална нужда от обгрижване – обикновен здравец, нежен, кръвен и др. Цъфтежът им е продължителен и дори могат да се превърнат в досадници и окупатори на чужди територии, ако си харесат мястото.

И кукурякът не им е вкусен

Въпреки че цъфти, докато е още сравнително хладно и охлювите не са се размърдали, кукурякът е един типичен пример за невкусно украсно растение. А в последно време се появиха много нови сортове за нашата страна.

Кампанулите също не се харасват на охлювите. Една част от тях отделят млекоподобни сокове, за които стана ясно, че не са приятни, нито за охлювите, нито за нас – хората. Най-често това са ниски, почвопокривни видове като т.нар. булченски венец.

Друга голяма група притежава власинки по листата си.

Сред кампанулите има много представители – ниски и високи, с едри и с дребни цветове, с толерантност към светлината или точно обратното. За всяка градина или кътче може да се намери точното цвете.

Допълваме списъка с още любими цветя – хидрангеи, циклами (есенно ботурче), фуксии (градински и балконски), голяма част от папратите, огнената красавица крокосмия, разнообразието от хойхери и хойхерели, брунерите, астилбето и анемониите, шапичето (алхемила), нежната феерия астранция, почвопокривната аюга, устойчивата аквилегия и др.