Учени от Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария, и университета на Грац, Австрия, са разработили роботизирана пчелна пита, за да предпазят пчели от гибел вследствие на "студова кома", пише Физ. орг., позовавайки на публикация в сп. "Сайънс роботикс".

Още преди години изследователите установяват, че цели пчелни семейства внезапно умират по неизвестни причини. Феноменът е известен като "колапс на пчелните семейства". Оттогава учените се опитват да открият причините за подобни сривове и търсят начини да ги предотвратят, пише БТА.

Някои доказателства сочат, че колапсът на пчелните колонии вероятно се дължи на различни фактори, като токсини от околната среда и естествени патогени. Наблюдавани са и случаи на "студова кома", при които пчелното семейство спира да жужи в кошера - единственото средство за генериране на топлина, и загива от студ.

Предишни опити да се помогне на домашните медоносни пчели да оцелеят през зимата включват поставянето на нагреватели под кутиите на кошерите. Този метод обаче не е напълно ефективен, тъй като топлината е външна и не се регулира.

За да реши проблема, екипът вгражда робот в кутията на кошера, който изпраща топлина директно към пчелната пита. Този подход е по-щадящ, тъй като не безпокои пчелите. Роботът следи условията в кошера и в съответствие с тях регулира количеството доставяна топлина.

Екипът е тествал кошера, привличайки 4000 пчели, които да го направят свой дом през зимата. Усилията на учените довеждат до оцеляването на кошера в студа, докато пчелите в други близки кошери загиват.