В Международния ден на горите 21 март в Брюксел бяха обявени призьорите на конкурса „Европейско дърво на годината 2023“.

Големият победител е дъбът Фабрикант от Полша, следван от Драконовия дъб от Словакия и Ябълковата колония от Украйна, съобщиха от фондация ЕкоОбщност.

Церемонията по награждаването се проведе снощи в Европейския парламент под патронажа на Микулаш Бек – чешки министър по европейските въпроси, и евродепутатите Лудек Нидермайер и Михал Виежик. Събитието беше приветствано и от Умберто Делгадо Роса – Директор по биоразнообразието в Генерална дирекция "Околната среда" на Европейската комисия.

В подкрепа на 16-те участващи финалисти тази година бяха подадени общо 177 486 гласа, като величественият дъб Фабрикант от Полша спечели 45 718 гласа. Ключът към успеха му беше ефективната и интензивна кампания в социалните медии, в която се включиха известни и влиятелни обществени лица. Дъбът Фабрикант е едно от най-оригиналните дървета в Полша, символ на дълголетие и мъдрост. Уникалната му форма привлича посетителите в парка Клепач в град Лодз.

Както сподели Тиери дьо л’Ескай от Европейската организация на собствениците на земя, „по-голямата част от дърветата състезатели тази година, включително победителите в конкурса, са били засадени от хора. Някои от тях - много отдавна. Това подчертава колко е важно да имаме ясна визия при вземането на решения за дърветата, горите и природата като цяло. Отговорните решения и далновидното управление имат потенциала да обогатят биоразнообразието и да повлияят положително на горите, на естествените пейзажи и дори на градовете, както в случая с тазгодишния победител, който расте в сърцето на град Лодз.“

Въпреки че първото място изглеждаше решено още преди тайната фаза на гласуването, надпреварата за второто и третото място продължи да е драматична до самия му край.

Второто място е за Драконовия дъб от Словакия на възраст над 700 години, който прилича на седящ дракон.

Драконовият дъб от Словакия. Снимка: Martin Babarik
Драконовият дъб от Словакия. Снимка: Martin Babarik

Скрит в гората, той защитава местните жители от векове – от първите заселници, които са помогнали за изграждането на замъка Пайщун до търговци и имигранти от Хърватия. Драконовият дъб получи гласовете на 18 198 души.

Третото място е с не по-малко историческо значение, тъй като бе спечелено от дърво от страна, която участва в конкурса за първи път – Украйна.

Ябълковата колония от Украйна. Снимка: Shutterstock
Ябълковата колония от Украйна. Снимка: Shutterstock

Историята на Ябълковата колония от северния украински град Кролевец е впечатляваща – тя е била свидетел на две световни войни, Гладомора от 1932-33 г. и продължаващата опустошителна руска инвазия в Украйна от 2022 г. Ябълковата колония получи гласовете на 14 219 души.

Българският участник – хилядолетният Източен чинар от гр. Варна – спечели 5 814 гласа и се нареди на 14-о място в конкурса. По-рано тази година той стана победител в националния ни конкурс "Дърво с корен 2022".

Размишлявайки върху тазгодишните резултати и посланието, което носи Европейското дърво на годината, евродепутатът Михал Виежик сподели: „Харесвам състезанието "Европейско дърво на годината" все повече и повече. Не само заради забележителните дървета и техните впечатляващи истории, но и заради по-широкия екологичен контекст, който лека-полека се свързва с това състезание. За едно дърво дърводобивът в близост може да бъде голяма заплаха. Но в същото време това може да бъде и спасение за него, ако осигурява необходимата светлина за величествената му корона. Чрез историите на дърветата ние разбираме по-добре какво се случва с тях, какво ги заплашва, какво може да им помогне и намираме ефективни решения за подкрепа на дърветата и на живота, свързан с тях. Положително отношение към тези дървета и опазването им ни помага да намерим начин, по който да бъдем достойна част от живата планета.