"Не искаме безплатна вода, не искаме подаръци, искаме да си платим всичко, но в разумни граници"

"Оставаме в стачна готовност. Ще продължим нашите протестни действия, докато се изпълнят исканията ни. Ние сме първите, които влязохме в проблема, но той ще застигне всички след 1,5 - 2 месеца. Нашият сигнал е сигнал за проблеми в цялата държава и в цялата система за "Напоителни системи"".

Това заяви пред БНР Божидар Петков - председател на Българската асоциация на малинопроизводителите. Днес земеделци протестирахат заради рязкото поскъпване на водата за напояване.

"Не искаме безплатна вода, не искаме подаръци, искаме да си платим всичко, но в разумни граници. Това е драстично увеличение. Нашият протест иска да покаже това, че ние сме решени да се борим за цената, която беше и миналата година изключително висока. Служебният кабинет не трябва да пипа цената на водата. Нека да дойде редовно правителство и да започнем да работим, да правим дългосрочна стратегия и политики за едно поливно земеделие в България, а не да решаваме въпросите на парче", категоричен бе той.

Преди седмица зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков каза, че държавата поема ангажимент да поеме разликата в цената на водата от тази и миналата година. По думите на Петков обаче до момента нищо не се е променило:

"Очаквахме, че щом има такова политическо изявление, ще последват и нормативни актове към него. От 9 март, когато беше нашата среща в "Напоителни системи" до днес вече са 10 дни и нямаме в писмена форма потвърждение на думите на зам.-министъра. Смятаме, че това е една поредна лъжа, тупане на топката. /.../ Имаме сериозни притеснения, че това е само протакане на времето...".

По думите му трябва да започнат да поливат не по-късно от 1 април, за да може през май да има вкусни български плодове. "Ако на ягодите например им сложим вода с 300% надценка, те ще са значително по-скъпи - няма да са конкурентоспособни и няма на кого да ги продадем", обясни Божидар Петков.

При тази цена на водата, която ще се оскъпи до 720 - 800 лв. на декар, килограм ягоди ще бъдат на цена най-малко 2.5 лева на полето, изчисли той и уточни, че цената на рафта в магазина ще е съвсем друга.

"Очакваме водата да бъде пусната и да поливаме, а всички преговори и спорове да продължат, но да завършат с цена от сезон 2022 г.", обяви той.

Земеделците настояват още цената за напояване да е на едно и също равнище за всички земеделски производители:

"В различните райони е различна и на различните стъпала на доставка също е различна. Тъй като всички земеделски производители оперираме на едни и същи пазари, смятаме, че не би трябвало да има служебно предимство пред едни спрямо други. Това означава ли, че хората, които получават вода на второ или трето стъпало, са хора второ или трето качество?".

Земеделците алармират и за големи загуби на вода в течове. Не смятаме, че ние трябва да плащаме за това, категоричен бе още Петков.