Тази година компанията организира тестови демонстрационни участъци в различни региони на страната

Минералните торове на международния химически концерн Israel Chemicals Ltd (ICL) отдавна са познати на фермерите по света. Компанията е представена в България от 2017 г. През това време тя изгради дистрибуторска мрежа и тази година организира тестови демонстрационни участъци в различни региони на България.

В глобалните класации ICL е водещият доставчик на калиеви, фосфорни, високотехнологични специални торове и уникалния минерал Polysulphate (полисулфат). Компанията е основана в Израел през 1968 г.

Днес ICL има 42 производствени предприятия, разположени в 15 страни по света. Общият брой на служителите на компанията е около 13 хиляди души. Концесията за добив на минерали от Мъртво море позволява на компанията да произвежда качествени продукти при относително невисоки разходи. Голяма част от продуктите се реализират на европейския пазар.                                           Продуктово портфолио

Днес портфолиото от минерални торове, които ICL предлага на българския пазар, включва прости и комплексни гранулирани, прости и комплексни водоразтворими, торове с контролирано освобождаване на хранителни вещества и специални спомагателни вещества: слепващи, почвени обогатители и др.

Простите гранулирани торове включват калиев хлорид, суперфосфати, полисулфат. В производството на полисулфат  компанията заема първо място в света. Това е тор с удължено действие (15-60 дни) и съдържа 48% сяра, 17% калций, 14% калий и 6% магнезий. Екологично чист е, защото се използва в природния си вид, без преработка.

Комплексните гранулирани торове включват ICL PKpluS, ново поколение фосфорно-калиеви торове с удължено освобождаване на хранителни вещества, съдържащи поне 30% полисулфат. Торовете се произвеждат в различни пропорции:

- с високо съдържание на фосфор - за оптимално вкореняване на растенията или за внасяне в почви с ниско съдържание на фосфор;

- с балансирано съдържание на фосфор и калий;

- с високо съдържание на калий - за подобряване на качеството на реколтата или за прилагане на почвите с ниско ниво на калий;

- с високо съдържание на сяра.

Това поколение торове има изключително висок показател на водоразтворимост.

ICL PKpluS се произвежда във фабриките на компанията в Амстердам (Холандия) и в гр.Лудвигсхафен (Германия). Основните предимства на този вид торове включват:

- водоразтворимост - 95%;

- удължено действие и защита срещу измиване на сяра и магнезий;

- липса на азот във формулата;

- нисък солеви индекс, което е идеално при недостиг на влага;

- минимално съдържание на хлор и пълното му отсъствие в някои формулировки.

Серията торове ICL PKpluS предлага балансирани формулировки, които комбинират в една и съща гранула фосфор (P) и калий (К) с богата гама от вторични елементи като сяра (S), магнезий (Mg) и калций (Са).

Торовете ICL PKpluS се прилагат директно при полски култури, в овощни градини или зеленчукови насаждения и осигуряват по-високи добиви, по-добро качество и по-голяма рентабилност.

Р и К активират поникването и стимулират развитието на корените. През ранните етапи на развитие растенията почти нямат нужда от N, но имат голяма нужда от Р и К, които стартират първоначалния им растеж и гарантират оптималното им развитие. Започнете вашата програма за хранене с PK-тор преди засаждането, за да осигурите основно торене, което гарантира запасите от Р и К в почвата.

Активно ICL PKpluS се прилага за следните култури: рапица, зимна пшеница, грах/фасул, царевица, ориз, соя, захарна тръстика, памук, захарно цвекло, зеленчукови култури, картофи, семкови и костилкови овощни, лозя.

 „Уникалността на продуктите на ICL се крие в използване на собствени суровини, добивани от мини, и в съвременните технологии за тяхното производство. Например Polysulphate (полисулфатът) е уникален продукт, който се произвежда единственно от ICL. Той представлява натрошен полихалит, естествен материал, открит дълбоко под земята, под Северно море, край бреговете на Великобритания. Предимствата му са високото съдържание на сяра и магнезий, природно удължено действие на хранителните вещества и като резултат защита от излужване. Това е продукт от естествен произход,  при чието производство не се използва химическа обработка. Монокалиевият фосфат също се произвежда по уникална технология чрез патентования сух метод и съдържа минимално количество примеси от тежки метали,“ споделя Цветомира Янулова - ICL мениджър продажби за България.