Машини за събиране и почистване от камъни увеличават стойността и плодородието на обработваемата земя

Пролетта вече се усеща по нивите на Благоевградска област. Както и почти навсякъде по полетата на страната. Добре подредени, чисти, вече позеленели. И все пак по някои от тях окото на профи земедeлеца се препъва в нещо ненужно, дори опасно - камъни, останали непочистени, потенциално застрашаващи култивации, пръскания, торене, прибиране. Явно, пропуснати са в предпролетната почвообработваща кампания, без да се отчита, че могат да причинят значителни щети на техниката. Обикновено в редовно обработваните площи те не са в голямо количество, но въпреки това крият изненади. От друга страна, през пролетта мнозина земеделци оглеждат пустеещи терени и се заемат с тяхното облагородяване с цел превръщането им в плодородни земи.

И в двата случая влизат в действие машините за събиране на камъни, които обикновено, почти забравени, са в ъглите на машинните паркове. Трябва да се прегледат, ако са вече негодни, се подменят. Съвременният „каменоберач“ е оборудван с уникални решения, улесняващи премахването на ненужната каменна маса от нивите, с което се намалява уплътняването на почвата, подобрява се проникването на вода в нея, ограничава се ерозията й. Сумирани, тези грижи подобряват структурата и състоянието на почвата, което стимулира растежа, функционирането на корените и по-доброто усвояване на хранителните вещества. В резултат се получават

по-високи добиви и качество

на бъдещата продукция. Напълно почистените полета дават богата реколта, предотвратяват повреди по селскостопанските машини, намаляват разходите за ремонт.

Това са предостатъчно причини каменочистачите в предпролетните дни да заемат място в предната линия на агротехническите мероприятия. Някои ги наричат и „каменокомбайни“: големи, средни и малки. Влизат в действие според плановете и намеренията на стопаните. Така че, ако фермерът ще тори и култивира, а след това ще пуска сеялки и пръскачки трябва да е сигурен, че те ще работят безпроблемно. Това спокойствие ще му осигурят устройствата, чистещи камъни (големи и малки) и понякога отломъци от допълнителна стопанска дейност. Т.е. правят първоначална полева „оборка“. В това направление е особено добре да помислят и да не пестят усилия начеващите профи земеделци.

Хидравличният колектор за камъни (рокпикърът) се справя със задачите си твърде ефективно. Оборудван с уникални решения

той премахва безкомпромисно

ненужната каменна маса от нивите. Една от основните му характеристики е напълно хидравличното задвижване. То се осъществява чрез двойна функция на съединителя на трактора. Автоматичното регулиране на дълбочината на откопаване и прибиране на камъка позволява на машината да копира повърхността на терена чрез постоянно налягане. Това прави работата спорна и при неблагоприятни условия - запусната или силно запрашена територия и др. Функцията и на трите основни по размери „комбайни“ е събиране и вдигане на камънаци с капацитет до 300 кг, а с новите технологии може би и повече.

Както доказва практиката с пролетното чистене на камъни се защитават всички видове техника, използвана за полски работи, освобождават се нови площи за култивация. Това е трудоемка, но нужна операция, актуална и поради факта, че в обстановката на агресивна пазарна несигурност за фермера е важно всяко действие, което води до съкращаване на разходи и увеличаване на ефективността на неговия труд. В този смисъл каменоочистването е още едно икономично решение за увеличение на полезната обработваема земя - и в зърнопроизводството, в зеленчукарството и овощарството, в лозарството и картофопроизводството и т.н.

Опитни фермери споделят, че събирането и отстраняването на камъни е процес, който винаги е бил в листата на дейностите на европейските, а и на нашите земеделци. За улеснението им се грижат не малко фирми в сектора на агромашиностроенето, които предлагат и продуктивни решения с добро съотношение цена - качество, и здрави, специализирани машини с висок коефициент на надеждност, бърза възвращаемост и устойчивост на земеделието.

Събирачите на камъни са проектирани така, че хидравличните им системи да позволяват лесно и прецизно управление, да захранват функциите и за събиране, и за разтоварване. Например, фирмата FAE Group предлага RSL/HY

камъкоберач, който работи скоростно,

като същевременно поддържа висока точност. RSL/HY има работна ширина от 2,6 метра и може да събира камъни с диаметър до 20 см. „Комбайните за камъни“, както ги наричат някои, обхващат широк диапазон от размери на събирания материал и тяга в конски сили. Събирачът на камъни, модел 1000 на финландския бранд Kivi-Pekka изисква трактор с 220 конски сили, за да работи, докато за SRW1400 са нужни само 80 коня. Други каменотърсачи са снабдени с GPS технология за подобряване на прецизността и намаляване на грешките на оператора. А производители, като FAE Group и Kirpy, предлагат модели със специализирани устройства, като роторна система, която раздробява камъните, докато се събират.

Берачът за камъни Kivi-Pekka е ефективно решение за почистване на всякакви терени, както и за премахване на корени и клони на дървета от пустеещи парцели. Производителността му е висока: най-големият модел е в състояние да събира камъни от зона с ширина 10 метра, с капацитет 1500+ кг в минута. Височината на разтоварване е 3 м, удобна и за високи самосвали. Фирмата предлага няколко модела Kivi-Pekka 6, 20, 500 и 1000. Те са прикачни, събират камъни до ∅ 60 см. При версията Kivi 1000, с работна ширина от 10 метра, големината им достига до 1 м в диаметър.

Другият, най-малкият, вариант Kivi-Pekka 6 е добро решение за средни и големи площи,

подходящ е и за български условия

Машината е здрава, издръжлива, с ниски експлоатационни разходи. Конструирана е с работна ширина 6 м, събира камъни с ∅ 50 см, нуждае се от 80+ к. с. Хидравликата й работи с дебит от 20 л/мин и може да събира материал в обем до 1500 кг/мин.

Основният работен орган - зъбците, се движат между решетките на ситото по цялата дължина, като по този начин го поддържат чисто и предотвратяват задръствания. Зъбците с размери 12×45 см са особено издръжливи, снабдени са с допълнителни пружини и са монтирани с гумени буфери.

Често при чистенето на камъни от горния почвен слой е необходимо събраната земя да се върне в полето. При освобождаването й камъните влизат в машината през ситото, разположено под повдигащия се гъвкав барабан. Той ги пренася в бункера, а почвата през ситото се връща обратно. Прибраните и почистени камъни могат да се използват за строителство или изграждане на пътища.

Когато е необходимо, към каменокомбайна се прибавя допълнително оборудване от типа Flex Drum, чрез което съоръжението се предпазва от отломъци с необичайно големи размери. Благодарение на хидравличния акумулатор за налягане барабанът поема и прибира едрите парчета. При задръстване роторът автоматично се облекчава, като гъвкавият барабан се повдига и проблемът се премахва.

Kivi-Pekka 6

работи с ISOBUS управление,

което прави работата по-лесна и ефективна. Работната дълбочина се измерва с ултразвуков сензор и автоматично се регулира. В синор автоматиката повдига машината и спира силоотводния вал. Това става и при движение на заден ход на трактора или при изключен ВОМ. Така се удължава експлоатационният живот на компонентите, като се предотвратява прекомерно износване.

И в порфолиото на друга, добре известна у нас фирма, испанската JYMPA, са вместени няколко типа такива машини, от които изборът не е труден, ако земеделските производители се съобразяват с възможностите и нуждите си. Така, както го изисква всяка една по-солидна инвестиция. Колекторът за по-малки камъни на JYMPA отстранява такива с диаметър до 20 см. Те се събират от ротор, оборудван с гребени със зъбци, снабдени с предпазни пружини, монтирани на плаващ вал. Роторът, задвижван от ВОМ на трактора ги поема и ги прехвърля в бункер, снабден с хидравличен подемник. Пълният бункер се изпразва на определеното за целта място или в ремарке за транспортиране. Полученият материал

може да бъде употребен

за различни цели, също даващи приходи. Конструкторите на фирмата са помислили и за поддръжката да е проста, и резервните части - лесни за монтиране.

Важен елемент в работния процес е решетката с дебелина обикновено 50 мм. При една или друга конкретна обстановка тя може да бъде 30, 40 или 70+ мм, в зависимост от големината на събираните камъни. Често използван в практиката е моделът Mymesia (MYM-205 DX RN) за дребен и среден материал с диаметър 50 см. Позволява удобен и прецизен контрол на работната дълбочина.

Камъните се събират от ротор (задвижван от ВОМ на трактора), оборудван с гребени или зъбци. Работи с хидравличен съединител за задвижване на веригите на бункера и на двойното шаси (DX). Каменосъбирачът се управлява електронно. Ситото се регулира хидравлично по време на работа чрез промяна на разстоянието между решетките за по-пълно премахване на остатъци от пръст.

И при него гребените със зъбци са монтирани на плаващ вал. Решетката е с по-големи размери, което позволява удобно и прецизно управление на работната дълбочина. Ширината на машината е 2,48 м, броят на работещите зъбци е 52, а гребените са 9. Височината на разтоварване е 2,40 м. Тегли я трактор до 100 коня. Теглото й е близо 4 т.

Все по-широка употреба намират и многофункционалните каменосъбирачи от типа на машините, произвеждани от италианската FAE GROUP, която освен събиране

предлага и разтрошване

на камъните до размер на дребен чакъл, готов за едновременно полагане на полето или в гората, според нуждите на фермера. Моделът каменотрошач SFH/HP от серия SFH е оборудван и с горска мотофреза, и с мулчер за ВОМ на трактора с мощност от 160 до 500 к.с. Подходящ е за лозя и овощни градини, преди обработки на запуснати площи и рекултивация на почвата. Дроби камъните с ротор с фиксирани зъби и с диаметър на раздробяване под Ø 20 cм. Обработва дървета с Ø 35 cм и пънове с Ø 45 cм при работна дълбочина 30 см. При по-високия клас раздробяването е: Ø 35 cм max (за камъни), Ø 45 cм max (за дървета) и Ø 55 cм max (за пънове) с работна дълбочина 40 см. Целият процес се прецизира с включване на опционален хидравлично регулируем валяк. 

Каменотрошачът SFH/HP от серия SFH на FAE Group чисти камъните безкомпромисно
Каменотрошачът SFH/HP от серия SFH на FAE Group чисти камъните безкомпромисно
Kivi-Pekka 1000, мощен за пустеещи полета
Kivi-Pekka 1000, мощен за пустеещи полета
Kivi-Pekka каменокомбайн изсипва събрани камъни
Kivi-Pekka каменокомбайн изсипва събрани камъни
Колекторът за малки и средни камъни Mymesia на JYMPA
Колекторът за малки и средни камъни Mymesia на JYMPA
JYMPA Mymesia събира камъни с 52 броя зъбци
JYMPA Mymesia събира камъни с 52 броя зъбци
Kirpy полага разтрошени камъни за път, който трябва да се валира
Kirpy полага разтрошени камъни за път, който трябва да се валира
Kirpy предлага модел със специално устройство (ротор с чукове), който раздробява камъните
Kirpy предлага модел със специално устройство (ротор с чукове), който раздробява камъните