Компаниите навлизат в нова зона - тази на производство и агромашини с нискокарбонови емисии, отговарящи на европейските екологични стандарти

Все по-големи стават усилията в международен план на институциите и агробизнеса за модернизация на селското стопанство с цел да намалят въглеродните емисии. Такъв акцент имаше и неотдавна състоялото се изложение за земеделие с нискокарбонови емисии Low Carbon Agriculture (LCA), което се състоя в Националния земеделски демонстративен център (NAEC) в селището Стонелеигх, Великобритания. Целта на шоуто бе да проучи

начини за справяне с изменението на климата

чрез генериране на възобновяема енергия, внедряване на нисковъглеродни технологии и най-добрите практики от въглеродното и екологично управление на обработваемата земя. И още, как могат да се постигнат нулеви емисии на парникови газове до 2050 г., разчитайки на селскостопанския сектор, като основна част от решението. Затова в програмата на събитието бе наблегнато върху начини за намаляване на въглеродния отпечатък. Сред обсъжданите идеи и изложените на щандовете на антикарбоновия панаир високотехнологични прототипи попаднаха електрически камион, плуг, съоръжение за зареждане на батерии, електрически трактор, челен и телескопичен товарач - все машини с

ниски емисионни нива (LEV)

Дебют на изложението направи най-мощният в света и изцяло електрически камион, с опция за задвижване 4х4 – Munro MK 1 на британския стартъп Munro Vehicles. Проектиран и конструиран, за да позволи на селското стопанство и други сектори, в които влиза употребата му, да намалят емисиите с безкомпромисно представяне на пътя и извън него.

Munro MK 1 е най-модерното изобретение в класа си. „Шоуто бе идеално място за представяне на камиона пред собствениците на земя, които искат да намалят емисиите, разчитайки на надеждна конструкция с висока проходимост, следпродажбени услуги и дълъг експлоатационен живот“, посочи представител на бранда.

С все повече агротехника с ниски емисии, които стават стандарт в европейските ферми, събитието демонстрира как фермерите могат да станат ключови играчи в производството, съхранението и доставката на възобновяема транспортна електроенергия и гориво в селските райони, както и в доставката на децентрализирани енергийни мрежи. Специалистите отбелязаха, че в LEV техниката навлизат най-нови технологии, гарантиращи ниски емисии, включително

задвижвани с батерии и биогорива машини,

както и възможности за инфраструктура за зареждане в селските райони и възобновяема енергия. Чрез тях фермерите ще участват в прехода към Net Zero (въглеродна неутралност). Освен Munro MK1, в изложението дебютира и първият в света изцяло електрически компактен трактор Farmtrac FT25G на британската фирма Reesink Agriculture. Той разполага с капацитет на батерията 22 kWh, възможност за повдигане на 450 кг и 3-степенна ръчна трансмисия. Компактният дизайн е изграден за множество приложения, включително и за ефективна работа в тесни и труднопроходими пространства. Той е комбиниран с наземна станция за зареждане. Характеризира се със слаби нива на шум и вибрации, нула емисии, а ниската поддръжка, която изисква, е природосъобразна.

На изложението присъстваха и товарачи с нулев въглероден отпечатък – телескопичният 526-60E Agri Loadall и челният 35-22E Teletruk на JCB. Те бяха свободни за тестване от посетителите в демонстрационната зона. Дейвид Тимис, продуктов и маркетинг мениджър на британския производител, каза, че JCB Agriculture е показал най-новите си E-Tech (електрически) машини с литиево-йонни батерии. Те са в резултат от необходимостта да се намери въглеродно-неутрална алтернатива на дизеловите двигатели в компактното земеделско оборудване. Той допълни, че гамата E-Tech продукти предлага на селскостопанските клиенти нулеви емисии, нисък шум, гладкост на работата, еднаква с дизеловата техника производителност и възможност за целодневна работа с едно зареждане.

Плуг контролира запасите на въглерод в почвата

Немската фирма за прикачен инвентар LEMKEN разработва концепция за плуг за въглеродно земеделие в сътрудничество с Центъра за изследване на селскостопанския ландшафт Лайбниц (ZALF), който изучава влиянието върху добива на климатичните промени и частичната дълбока обработка на почвата. На базата на тези данни е произведен инструмент за физически контрол и разпределение на количеството въглерод под земята. Карбоново-неутралният плуг е предназначен за почвообработка за разрушаване на уплътняването и подобряване на структурата на почвата. Уредът, основан върху тествани LEMKEN плугове, включва плужни тела, които орат на променлива дълбочина. Той създава пространства под нивото на обработка в браздата, които след това се запълват с

богат на хумус горен слой

на почвата. Този подход позволява на корените на растенията да се развиват в по-дълбоки нива на почвата и да имат достъп до водата и хранителните вещества, съдържащи се там. Когато се сдвои с iQblue модул за свързване, Carbon Farming Plough ще може да събира специфични за обекта работни данни и точно да документира дълбочината и позицията на създадените пролуки.

Проведените от ZALF анализи показват, че повече от половината от въведения по този начин хумус се запазва и се осигурява дългосрочно съхранение на въглерод в обработваемата площ. Чрез такъв подход може да се увеличат добивите с до 5 % само през първата година. В същото време устойчивото подобряване на почвата създава нов бизнес модел под формата на въглеродно земеделие. Този нов плуг се очаква да бъде пуснат на пазара от средата на 2024 г.

В списъка с екологични решения на LCA присъстваше и новото предприятие за батерии на фирма ELEO, един от лидерите в производството на висококачествени акумулаторни системи.

Кралят на Нидерландия Вилем-Александър

на специална церемония в Automotive Campus в Хелмонд, с помощта на електрически багер демонстрира първия произведен от завода батериен модул. „С тази фабрика можем значително да увеличим капацитета си, за да отговорим на нарастващото търсене на батерийни системи. Нещо повече, нашата фабрика служи като част от стратегията за по-нататъшно международно разширяване в сектора през годините“, отбеляза Бас Веркаик, съосновател на ELEO. Успоредно с откриването на завода тече производството на ново поколение батерийни системи. Те предлагат гъвкав подход на производителите на оригинално оборудване, който е разработен да отговаря на голямото разнообразие от изисквания за приложения на полето.

Телехендлерът на JCB - 526-60E Agri Loadall,
Телехендлерът на JCB - 526-60E Agri Loadall,
Carbon Farming Plough на LEMKEN е един от малкото карбоново-неутрални плугове
Carbon Farming Plough на LEMKEN е един от малкото карбоново-неутрални плугове
Сградата на ЕLEO, център за производство на батерии
Сградата на ЕLEO, център за производство на батерии