Да не се бърза, ако се очаква застудяване

Моркови

Кореноплодният зеленчук е един от най-студоустойчивите видове. Сеитбата му започва още в края на зимата, първо в най-топлите райони на страната, разбира се. Освен това той е сред зеленчуковите култури, които се засяват в доста продължително време.

Като всички зеленчуци, при които стопанско значимата им част се развива в почвата, тя трябва да е много добре подготвена.

За да могат кореноплодите да се развиват безпроблемно и да не се деформират, необходимо е почвата да е рохкава, без буци и други частици.

Подходящи предшественици за морковите са домат, пипер, краставици, дини и пъпеши. Така че изберете леха, в която през миналата година сте отглеждали някои от тях.

Засяване:

  • Оформете браздички, на 20 см една от друга.
  • Семената на морковите са дребни, затова ги поставете плитко - на дълбочина 1-2 см.
  • Покрийте с почва, която предварително сте смесили с пресят угнил оборски тор.
  • Ако има нужда, оросете много внимателно.

Грах

Грахът е друга студоустойчива култура. В южните райони на страната сеитбата започва още през есента, за останалите – при първа възможност да се работи в градината.

Важно е сеитбата да се направи рано, за да може растенията да се развиват в по-хладно време. При по-късно засяване, грахът ще цъфти по време на горещините, а това ще се отрази на реколтата.

Градинарите от северните райони, както и в планинските и полупланинските райони, трябва да се съобразят с климатичните условия.

Сеитбата на граха може да се извършва през целия март. Дори да се направи на етапи през няколко дни. Така беритбата на реколтата е по-лесна, тъй като става постепенно.

Картофи

Меката и топла зима предопределя и по-ранното засаждане на картофи. Разбира се, то се прави в най-топлите райони на страната – Южна България и по Черноморието.

Засаждане:

  • Ако през есента не сте наторили, разхвърляйте върху почвата NPK тор. Дозата е около 500-700 грама на 10 кв. м.
  • След това обработете добре почвата.
  • За ранно засаждане използвайте фракция най-малко 35 до 55 мм.
  • Засадете клубените на разстояние 70 см между редовете и 35-55 см - вътре в реда.

По-ранна продукция:

За да получите по-ранни картофи, може да ги отгледате в парник. За целта първо засадете картофите, а след това покрийте лехите. Клубените се засаждат на същото разстояние както в градината.