Сортът е създаден в България, изпитва се за втора година от ИАСАС

През последните 10 години особено внимание се обръща на зърнените култури с оцветено зърно – при царевица, ориз, пшеница. Цветът на зърното варира от виолетов, червен, тъмносин до черен. Този цвят се определя от съдържанието на органични съединения от групата на флавоноидите – антоцианини, каротеноиди, които оказват силен антиоксидантен ефект в животинските клетки. Това означава забавяне на окислителните процеси в клетката и удължаване на нейната активна дейност чрез свързване на т.нар. свободни радикали, които определят окислителните процеси и стареенето на клетките. Установено е, че антоцианините предпазват мозъчните клетки от стареене и главно от болестите на мозъка – деменция, Алцхаймер и Паркинсон. Това разкрива оцветените зърнени храни като суровина за производство на здравословни храни не само за мозъка, но и за целия организъм. Китайски и индийски учени са установили, че антоцианините предпазват от сърдечни заболявания, диабет, високо кръвно налягане, затлъстяване.

Цветът на пшениченото зърно се определя от клетките на алейроновия слой, който обхваща цялото зърно, без зародиша. При смилане тази част от зърното попада в триците. Затова целозърнестият хляб е по-хранителен от чисто белия. Това се отнася особено за хляба, приготвен от черно зърно и неговото брашно.

Новата пшеница Меропа 21 притежава силен ген за черно зърно от пирей, житна трева, сродна на пшеницата. В сравнение с гените за виолетов или червен цвят на зърното, генът за черно зърно от пирей е най-силен и зърното притежава най-много антоцианини.

Меропа 21 е за втора година изпитване в ИАСАС. По добив се изравнява със стандартните сортове и отговаря на всички изисквания като сорт за степно-континенталния климат - устойчивост на стресови фактори - студ, суша и особено на болести.

Стъблото е средно високо, устойчиво на полягане, добивът достига 950 кг/дка. Зърното е черно, твърдо, съдържа сравнително по-малко глутен от качествените пшеници. Хлябът от Меропа 21 е вкусен с особен вкусов нюанс и най-важно – съдържа най-много антоцианини от всички останали оцветени пшеници.

Очакваме през тази година да получим над 25 тона от тази нова пшеница. Вероятно Меропа 21 е първият зимен сорт с черно зърно не само в Европа, а и за световната селекция. Това е сорт, създаден в България.

с

Меропа 21 е с черно зърно
Меропа 21 е с черно зърно
Хляб, приготвен от черно зърно
Хляб, приготвен от черно зърно