Като се хранят здравословно и се движат достатъчно, хората могат да намалят риска от различни видове рак. Изследователи от Университета във Вагенинген, Нидерландия проучват връзката между храненето и рака.

Един от всеки трима нидерландци рано или късно ще бъде диагностициран с рак. Малка част от тези случаи - между 5 и 10 % - се дължат на наследствена предразположеност. Много по-голям процент е свързан с начина на живот: нездравословно хранене, тютюнопушене, консумация на алкохол, твърде малко движение.

Избягвайте бързото хранене

Затова здравословната храна е изключително важна за намаляване на риска от рак (и други заболявания). Рискът от рак на дебелото черво например е със 17% по-висок при човек, който яде червено месо повече от пет пъти седмично, отколкото при човек, който го прави по-рядко - казва Елън Кампман, професор по хранене и болести. Знаем също, че наднорменото тегло увеличава риска от редица видове рак. Това е така, защото наднорменото тегло може да повлияе на хормоните ви, например, или да доведе до инсулинова резистентност".

Кампман изучава връзката между храненето и рака от десетилетия. Тя не е сама: по този въпрос са проведени над 10 000 проучвания в световен мащаб. В резултат на това учените имат все по-ясна представа за връзката между начина на хранене и риска от рак. Повечето препоръки за здравословно хранене вече ви звучат познато. Яжте много плодове и зеленчуци, избягвайте алкохола, бързата храна и безалкохолните напитки със захар и се старайте да се движите достатъчно.

В главата на лекаря
Съветите на диетолозите в никакъв случай не се спазват от всички. Кампман забелязва, че все повече хора са наясно с храненето и здравето, но според нея това са предимно силно заинтересовани хора. Следователно повечето изследвания в света на храненето сега са свързани с промяна на поведението. Как можем да гарантираме, че повече потребители ще направят здравословния избор?

Кампман би искала правителството да предприеме повече действия за насърчаване на здравословното хранене. Например по-евтини плодове и зеленчуци или правила, които да улеснят здравословния избор в супермаркетите, ресторантите и столовете. Лекарите също трябва да играят важна роля.

"Лекарите трябва да осъзнаят по-добре значението на храненето за предотвратяване на рака и за неговото лечение. За прогнозата, качеството на живот и възстановяването. Това наистина трябва да влезе в главите на лекарите," казва Кампман.