В хубав ден направете ревизия на цялото лозе

При зимни условия през настъпилия месец февруари продължават сравнително малко от грижите за лозовите насаждения като агротехнически и растителнозащитни мероприятия в лозята.

Така че поне още няколко седмици лозарите могат да се отдадат на своята заслужена почивка, докато свършат мезетата, виснали тежко на тавана и се изпие руйното домашно вино.

Все пак ще има какво да направят из двора или масива, когато се екипират добре и излязат на своята лозарска разходка.

Добре е да се провери дали евентуално

няма някои измръзнали пъпки

в по-слънчевите и по-топлите дни, за когато винаги се препоръчва да се обследват лозята.

При тази задължителна ревизия е редно да се прегледа внимателно и за наличие на акари, които са много опасни и малко по-късно са способни да нанесат доста сериозни повреди по растенията.

Ако забележите признаци за присъствие на акари, може да определите каква е числеността им и да прецените какви начини ще изберете за борба с тях - механични или химични.

Къде са вредителите през зимата

През февруари вредителите по лозата също са в състояние на покой и се намират под кората на лозите, в основата на старите чепове и най-вече в пъпките.

Затова се препоръчва почистване на старата кора по главините и рамената на лозата.

Изрязват се, изнасят се и се изгарят всички заболели части, за да се унищожат навреме и зимуващите форми на болестта антракноза, червения овощен акар и други неприятели.

Неприятелите на лозите по време на зимния покой се крият под старата кора, в основата на старите чепове и в пъпките – проверете за тях
Неприятелите на лозите по време на зимния покой се крият под старата кора, в основата на старите чепове и в пъпките – проверете за тях