Автоматизацията на процеса сваля и разходите

На пазара се появяват все повече опции за автоматизация на дейността по изхранване на добитъка, като например първият прототип на хранилката Aura на френската компания Kuhn. Самоходният миксер без оператор, предназначен за дневна хранителна дажба на кравите, дебютира през изминалото лято и по време на тестването си доказа на производителите колко полезно и пестящо време оборудване е. Устройство от новото поколение, Aura предлага решения за автоматизирано разпределение на дажбите. Хранилката самостоятелно зарежда фуражи през смилащата си глава и ги пречиства, разпределя и сервира без намесата на оператор. Тя се откроява с маневреност и набор от множество функции като зареждане, претегляне, смесване, разпределение, избутване на фуража до ямите и отчет за изпълнените задачи. Машината е носител на наградата INNOV’SPACE на SIMA AWARDS 2022 и INEL D’OR.

Храненето представлява най-голям разход при управлението на животновъдните ферми. Качеството, честотата и смесването на ежедневните дажби за всяка група животни са решаващи за производството на мляко и производните продукти.

Тук се намесва роботът за хранене на GEA Dairyfeed F4500, който осигурява повече гъвкавост и свободно време в ежедневието на стопаните, като ги замества в приложението на прецизни хранителни стратегии на практика. GEA е немски производител на устойчиви решения и услуги в сектора на добива и производството на храни и напитки от естествени източници.

През миналата есен компанията пусна за търговска употреба своя автономно управляван робот за хранене на добитък. Автоматизираните и цифрови решения за по-устойчиво млекопроизводство не са новост за водещия производител на системи за доене и хранене. Новият робот има предназначение да помогне в намаляването на въглеродния отпечатък и оперативните разходи, като същевременно повишава гъвкавостта във фермите. Той бе изложен за първи път в средата на ноември м.г. на търговския панаир EuroTier в Хановер, Германия.

Увеличаващите се разходи за фураж, ограничената работна ръка във фермите и по-малко предвидимите метеорологични условия са едни от най-големите предизвикателства, пред които са изправени млечните ферми днес. Към това се добавя значителното количество работа, свързана с осигуряването на правилната фуражна смес за няколко групи животни едновременно и по целенасочен начин за оптимално хуманно отношение към животните и продуктивност. Новият робот DairyFeed F4500 на GEA е проектиран да поеме тази задача независимо и може да се справи със стада от до 300 крави. В същото време той използва иновативна сензорна технология, за да намали отпадъците от фураж до минимум, спестявайки време, пари и природни ресурси.

Хранилката се захранва изцяло с електричество и може да се презарежда по екологичен начин с помощта на възобновяема енергия. Не е необходима голяма реконструкция на фермата за инсталирането ѝ, а бункерите за фураж също могат лесно да бъдат позиционирани според нуждите. Инсталацията на DairyFeed F4500 включва и автоматично картографиране на фермата с помощта на лазерни скенери, включително дефиниране на референтни точки и маршрут на движение. След като бункерите са напълнени по подходящ начин, роботът върши цялата останала работа: претегля точно оптималната смес за всяка група животни, включително добавките, смесва ги и ги предоставя на добитъка в желаното време. Перфектната смес, размер на порцията и честота на хранене в крайна сметка подобряват производителността, както и здравето на животните. В същото време намалява въглеродния отпечатък, поради заниженото отделяне на метан.

Различните сензори позволяват на робота да измерва остатъците, качеството на смесване и състава на фуража, което позволява автоматични корекции на режимите на хранене и отчитане. Автономната хранилка е свързана със системата за управление на стадата GEA DairyNet и може удобно да се наблюдава и управлява от мобилни устройства в реално време. Освен че предоставя на фермите максимална гъвкавост в работните им процеси, това също така прави работата на фермера по-привлекателна, с по-добър баланс между професионалния и личния живот.

DairyFeed F4500 осигурява правилната смес за различните групи животни
DairyFeed F4500 осигурява правилната смес за различните групи животни
Наклонените терени не представляват проблем за движението на робота
Наклонените терени не представляват проблем за движението на робота
Хранилката поддържа чистота на работното място
Хранилката поддържа чистота на работното място