Идва пролетната кампания - да мислим за рентабилни инвестиции в ново, продуктивно оборудване

През последните години трайното засушаване стана факт, който оставя своя белег върху развитието на земеделието у нас. Фермерите отчитат тази неблагоприятна тенденция и търсят начини за противодействие и чрез прецизното земеделие. Анализирайки практиката на сеитба със смарт машини, те виждат основните ползи от този вид земеделие в:

  • запазване на структурата и влагата в почвата
  • успешна борба с болести, вредители и плевели
  • увеличаване на плодородието и добивите
  • значителното съкращаване на разходите.

Доказалите се вече по света дигитални земеделски практики гарантират сигурност и минимален стрес на културите, спестено време и усилия на стопанина. Чрез нови технологии, дигитални и облачни приложения, агроботиката освобождава потенциала на фарминга и те се превръщат в силен стимулатор за продуктивността и конкурентоспособността на зърнопроизводителите. За осъществяването на този прогресивен тип земеделие осезателен принос могат да имат не само интелигентни, електрически и автономни трактори или други самоходни машини, но и предлаганите на пазара нови агрегати за сеитба. Естествено, във визията на експертите за засяване на пролетници

вече присъстват и самоходни сеялки

Те вече се появяват в продуктовите листи на големите брандове (но за тях в някои от следващите броеве на вестника).

През февруари сеялките влизат в дневния ред на земеделците. Изкарват се от машинните паркове за първи, но не и за последен оглед преди сеитбата. С какво и как да сеем? Време е за избор. Сега е моментът за обновяване на техниката за пролетните култури. Време е за конкретни решения за инвестиране. Налице са важни икономически предпоставки и условия. Съществено значение има инфлацията, която удря стойността на парите и покупателната им способност. С течение на времето този фактор ще оказва нарастващо отрицателно влияние върху нормалния инвестиционен процес в земеделието, смятат аграрикономистите. Те съветват това влияние да се ограничи посредством

разумни инвестиции

в модерна техника с повишена продуктивност.

Съвременното аграрно машиностроене предлага многобройни възможности за избор на оборудване за пролетна сеитба. То трябва да отговаря на редица изисквания - ефективност, икономичност, прецизност, възможност пролетната сеялка за слети да се приспособява и за фуражни култури. Това означава наличие на механизми за настройки според вида и калибъра на семената, за прецизиране на сеитбената норма и дълбочината на сеитбата, както и устройства за торовнасяне. Към сеещите машини обикновено вече се прикачват заравняващи брани, монтират се различни типове ротационни или други култиватори, валяци или притъпкващи колела. На практика спазването на тези условия гарантират качеството на семенното легло при всякакви почвени условия. Целта е намаляване на нужното за сеитбата време, пълноценно използване на времевите прозорци,

минимизиране на разходите

Гони се висока производителност, рентабилност, снижаване на себестойността на бъдещата продукция и добавена стойност на крайния продукт. Такъв е и профилът на изсяващите машини, предлагани от компаниите в този сектор.

Адаптивни, сеялките за точна сеитба на окопни култури имат по-сложна конструкция от обикновените редосеялки - най-често няколко сеещи секции, всяка от които със собствен бункер за семена, сеещи дискове за точна сеитба и притъпкващи органи. Общата част е апарат за получаване на вакуум или налягане, семето се отвежда по тръбопроводи до всяка сееща секция с маркири за получаване на гарантиран посев. Цялата конфигурация на дисковите работни органи и механизми с устойчиви на износване метални режещи ръбове е с разчет за постигане на максимална точност при полагане на семето. Трябва да се отбележи и специалната конструкция на паралелограма при изсяващите механизми и рамата, която едновременно е

здрава и адаптивна

Механично задвижваните изсяващи апарати, сгъването и разгъването на рамата, както и разрохквача за следите на трактора се управляват от кабината на трактора с минимални усилия, благодарение на хидравлична система с електрическо задвижване.

По същество те са полезни варианти за различни по големина фермерски стопанства. Най-важната им част е пневматичният апарат за вакуум, чрез който семето се отвежда по тръбопроводи до всяка сееща секция. При тях сеитбата се извършва в добър, скоростен ритъм, така че се пести време, гориво и усилия на оператора. Използва се тяга в диапазона от 100 до 250 к.с. За да се повиши продуктивността, все повече се прилагат комбинирани сеялки, съдържащи и други органи, поради което извършват няколко операции:

  • предсеитбена обработка + сеитба;
  • предсеитбена обработка + сеитба + торене;
  • предсеитбена обработка + сеитба + торене + растителна защита (третиране на посева след сеитбата).

Особено активни в сектор "Изсяващи устройства" са редица италиански компании. С универсалната прецизна сеялка MS TWIN се представя в пазарното пространство брандът ARBOS. Тя е конструирана с грижа за фермерите, които продължават да залагат на конвенционалното, но вече прецизно, земеделие. При нея се използва т. нар. Twin-row технология (с по два реда, сближени на 22 см) за точно синхронизирано изсяване, тип „куинконс“. Така кореновата система има достъп до повече хранителни вещества и влага, а растението получава и по-добро слънцегреене. Сеялката може да бъде с несгъваема или хидравлично сгъваема рама. Подходяща е за всякакви по размер стопанства, тъй като се предлага в модификации с от 4 до 16 двойни реда. Twin-row системата представлява интерес и за производителите на рапица, които я сеят редово. Особено актуална е сега, когато

сушата настъпва осезаемо

и в нашите ширини. Напълно подходяща е за царевица, слънчоглед и други култури, изискващи прецизно изсяване. По желание на оператора част от редовете могат да бъдат изключвани...

Друга, не по-малко интересна за фермерите е сеялката, вариант MS 8230. Машината е 6-редова и работи с разстояние между редовете 45-75 см при тегло 1600 кг и капацитет на бункера за семена 300 л. Базовият модел MS 8230 PRO 3 е с триточково окачване, ВОМ 540 об./мин, с V-образни гумени затварящи колела и допълнителен вентилатор. В техническия й профил са включени още: пневматичен обемен дозатор за тор, вакуумметър, нивомер и устройство за изпускане на малки семена, хидравличен автоматичен маркир за редове, хидравлично сгъваема лента с инструменти Easy-Set. Транспортната ширина на сеялката е от 2,54 до 3,20 м.

Друга интересна позиция в портфолиото на ARBOS са вакуумните прецизни сеялки от серията PRO, които обединяват всички характеристики на серията MS 8230, но с добавяне на резервоар за тор от 1200 л, подходящ за шнеково зареждане. Извършва се централизиран контрол на разпределените количества, има пневматична транспортна система за всички редове, които могат да работят с произволно междуредово разстояние.

Друг италиански бранд, MASCHIO GASPARDO, предлага на пазара новата

високоскоростна прецизна сеялка

серия CHRONO, която обогатява широката гама от решения на компанията за прецизно изсяване. С пневматичното устройство за подаване на семена, сеитбеният модул, оборудван с електрическа трансмисия, може да работи със скорост до 15 км/ч, осигурявайки максимална точност при полагане на семената. Иновативната система за разпределение прави CHRONO ефективен инструмент, прецизен при всякакви условия и при всяка работна скорост. Брандът предлага няколко модела CHRONO 300 (шестредова), 500 (от 8 до 12 реда), 700 (8 реда). Капацитетът на бункера за семена е 60 л. Междуредовото разстояние е от 45 до 75 см при различните варианти. Необходимата мощност варира от 120 до 150 к.с.

Прикачната, високоскоростна, универсална, прецизна сеялка с хидравлична предна полунавесна, хидравлично сгъваема рама CHRONO 700 е моделът, който се вписва в гамата с ефективни характеристики: висока скорост на засаждане 15 км/ч, гъвкав изсяващ агрегат, който може да се използва и за конвенционална, и за директна сеитба. Конструкторите са предвидили и навесен 8-редов вариант под номер 708, чиято рама е с двойно телескопично удължение, без съществени технически разлики от прикачната версия.

Модулът за засаждане CHRONO се характеризира с най-модерни и иновативни решения, прилагани в прецизните сеялки от ново поколение. Независимата пневматична система с лобов компресор и сензорният брояч на семена позволяват безпроблемното им транспортиране от високоскоростния разпределител до браздата на засаждане. Тя гарантира високи скорости на работа и вариращ въздушен поток според различните видове семена, от най-малките, като сорго, до най-неправилните, като слънчоглед.

Приложението му за настройка HEAVY DUTY е подсилено от здрава, двойна паралелограмна система за свързване с въздушна пружина, която позволява да се променя натискът на мощния модул върху земята до 300 кг. Управлението става директно от кабината на трактора. Това позволява успешно изсяване дори на уплътнени тежки почви. Електрическата трансмисия ISOTRONIC с комуникационен протокол ISOBUS GENIUS MASTER позволява на потребителя да се възползва за полагане на семената от всички функции на системата Precision Farming, монтирана на сеялката, която се грижи за разпределение на тор и микрогранулирани продукти.

В предстоящата сеитба на царевица и слънчоглед зърнопроизводителите могат да се възползват и от качествената работа на VENTO SMART на бранда SFOGGIA. Това е пневматична 8-редова сеялка за обичайните пролетници. В нейния 12-редов вариант машината е подходяща за соя, цвекло, рапица и др.

По време на транспортиране VENTO SMART се поддържа от две колела, докато на полето работи с 4 опорни колела. Тази функция позволява машината да бъде теглена, намалявайки консумацията, разходите и прекомерното утъпкване на почвата. По време на работа осите на опорните колела могат да бъдат разширени до желаната мярка, за да се движат между редовете и никога над линиите за засяване.

Сеялката VENTO SMART е къса. Тази особеност се комбинира с кормилното устройство и позволява на машината да следва точно трактора, както и да

маневрира в малко пространство

Предлага се с традиционното механично предаване на елементите или с електрическо - с комплекта ELEKTRA DRIVE. Може да се комбинира с ISOBUS, GPS, които осигуряват възможността й за пропорционална сеитба.

SMART сеялката е универсална и може да бъде оборудвана със стандартна или автоматична рама за междуредията, чрез което е възможно да се промени разстоянието между тях и да се формира нова конфигурация за изсяване за кратко време. Сеещият комплекс на SFOGGIA е подходящ както за конвенционална сеитба, така и за засяване след минимална обработка. При NoTill технологията тя може да се прилага в познатия вариант VENTO DRILL. Нейната многофункционалност се потвърждава и от възможността да се заменят елементите за прецизна пролетна сеитба с модули за сеитба на пшеница. При тази операция бункерът за тор става бункер за семена и машината се превръща в пневматична есенна сеялка. 

ARBOS интересна за фермерите е сеялката, вариант MS 8230
ARBOS интересна за фермерите е сеялката, вариант MS 8230
Вакуумните прецизни сеялки от серията PRO на ARBOS
Вакуумните прецизни сеялки от серията PRO на ARBOS
MASCHIO GASPARDO прикачна сеялка CHRONO 700 (8 реда)
MASCHIO GASPARDO прикачна сеялка CHRONO 700 (8 реда)
MASCHIO GASPARDO предлага навесен 8-редов вариант под номер 708
MASCHIO GASPARDO предлага навесен 8-редов вариант под номер 708
VENTO SMART на бранда SFOGGIA
VENTO SMART на бранда SFOGGIA
SFOGGIA VENTO DRILL за NoTill сеитба
SFOGGIA VENTO DRILL за NoTill сеитба