Тънкост в отглеждането му е избелването на листата, което е ценено качество в кулинарията
Ендивията е листен зеленчук, който се отглежда заради интересните си листа. Те се използват за приготвяне на салати и салатни миксове, но също и за супи, сосове, пюрета и др. Подходящо е да се комбинират със сирена, ядки, зехтин и различни кисели подправки.
Ендивията има слабо горчив вкус, който се дължи на глигозида интибин. При бланширане горчивината намалява и се подобряват вкусовите качества на растението.
Като зеленчукова култура ендивията е била позната още в древността, предимно на хората от района на Средиземноморието. Днес се отглежда в много страни, но е най-популярна в Западна Европа.
Видове
Листният зеленчук формира розетка като салатите, но не свива глава . Отглеждат се два типа ендивия:
- ескариол – с широки, почти целокрайни листа;
- къдрава – с накъдрени, тесни и дълбоко нарязани листа.
Първият вид е подходящ за есенно отглеждане, а вторият – за пролетно.
Изисквания
- Ендивията е растение на прохладния климат. Тъй като е студоустойчива, може да презимува успешно в по-топлите райони на страната. По принцип ескариолът е по-студоустойчив. Високите температури потискат растежа на растенията, затова не е подходящо да се реколтират през летните месеци.
- Културата е много влаголюбива. Растенията не понасят засушаване - нито почвено, нито въздушно.
- В условие на по-дълъг ден се стимулира образуването на цветоносни стъбла, което не трябва да се допуска. Това е факторът, който предопределя ендивия да се отглежда през пролетта и през есента, когато дните са по-къси.
За вида е нужна плодородна, рохкава, пропусклива почва с неутрална реакция. Не понася торене с пресен оборски тор. Към хранителните вещества се отнася както салатата.
Отглеждане
Ендивията се отглежда чрез разсад. Растенията са готови за засаждане на подходящо място обикновено около 30 дни след засяването.
- При пролетно отглеждане семената се засяват в периода 1-15 март. Към средата на април разсадът е готов за засаждане в лехата. Разсаждането се прави по схемата 30-40 см между редовете и 25-30 см между растенията в реда. Ендивията е готова за прибиране след 2 месеца.
Грижите през вегетацията са както при салатите. За да се предотврати стрелкуването на растенията, важно е да се полива често.
Около два месеца след разсаждането къдравата ендивия е готова за избелване. Вързаните розетки не бива да се поливат, за да се запазят от загниване. Също така не трябва да се привързват мокри розетки.
- При есенно реколтиране, което е подходящо за ескариола, семената се засяват от 1 до 15 юни, а растенията се засаждат около 1-15 юли. Разсаждането се извършва в началото на юли, във фитарии, плитко - подобно на салатата, на разстояние 40 х 30 см, след което се поливат. Салатата е готова през октомври – ноември.
Грижите за растенията се състоят в редовни поливки, 1-2 окопавания и подхранване.
Важно е сърцевината на розетката да не се мокри, за да не се стигне до загниване на растението.
Избелване
Когато розетките достигнат подходяща големина, обикновено около десетина дни преди прибирането им, се извършва етиолиране (избелване) на листата. За целта листата се събират внимателно и се завързват на върха.
Ендивята може да се намери в магазините и само като сърцевина, без листата. Това става при отглеждане й на тъмно, без достъп на слънчева светлина.
Полезна храна
Ендивията съдържат витамин С, а също витамините от група В, каротин (провитамин А), инулин и горчивият глюкозид интибин. При консумация подобрява дейността на храносмилателната и кръвоносната система.
Листният зеленчук е източник на целулоза, освен това съдържа много малко калории, съответно подходяща е при различни диети.
Ендивията трябва да се консумира от хора с диабет, тъй като доказано понижава нивата на кръвната захар. Според изследвания зеленчукът има и антиоксидантно действие.



Коментари