Модерният фитодизайн е възможност да създадете живописно кътче от дивата природа във вашия дом, където можете да се отпуснете на фона на шума на изкуствен водопад след ежедневните проблеми и да се доближите до света на красотата.

Вътрешната декорация на зимните градини включва разделяне на функционални зони, които трябва да се вземат предвид при проектирането на полупрозрачни огради и осигуряване на комуникации.

Функциите и секциите на оранжерийната градина изпълняват декоративни задачи. Има и сервизни зони за съхранение на инструменти и торове и запаси от почва с хранителни вещества.

В зоната за отдих, обикновено разположена в центъра на градината, се обособява малка трапезария или място за почивка - с мека мебел, маси за пиене на чай, евентуално хамак, декоративни аквариуми, фонтани, мини-водопади и малка оранжерия с растения.

Големите насаждения и зелените култури обикновено се намират в декоративната зона, възможно най-близо до пряка слънчева светлина. Големите сгради на зимни градини също включват комуникации - пътеки и мини-алеи между растения, градински декор и малки архитектурни форми.

В същото време истинската стилна зимна градина винаги е проектирана в определена тема, според вкусовете на собствениците и съществуващите модни тенденции.

Такова скъпо и сложно събитие, като организирането на зимна оранжерия, включва и стилен дизайн. Класически, романтични, селски, еко и градини в японски стил са популярни. Ако желаете и имате средства, можете да направите таванско помещение или високотехнологична градина, модерна и автоматизирана.

В зависимост от вашите предпочитания можете да създадете най-необичайните видове зимни градини: тропици; оазис; райско кътче; пустиня.

Класически уют и лукс

Класическите градини винаги са популярни, луксозни и уютни. Тяхната основна характеристика е строгата симетрия и декорация: скулптури, фонтани, класически мебели в неутрални цветове, цъфтящи растения.

Модерната градина се характеризира със свободен стил, брилянтни комуникации и семпли мебели от метал и дърво.

Високотехнологичните градини са лаконични и асиметрични, материалите са метал и бетон, тропически растения и без градини с подправки.

Лято през зимата

Градините в еко стил са уютни и естествени, в тях е приятно да прекарвате свободни часове - комфорт, меки линии, естествени нюанси на дърво, цветя и растения от всички климатични зони, ароматни билки за кухнята, зеленчуци и билки. Трябва да се отбележи, че еко-градините често се организират с точно тези растения, които се чувстват страхотно през лятото и в зеленчуковата градина - зимен ъгъл от лятото под топла защита.

Почивка и хоби градинка

Градините и оранжериите в селски стил, прованс, народни стилове - имат естествени характеристики, прост непретенциозен декор и често се използват както за почивка, така и за хоби (отглеждане на зеленчуци за масата). Такива градини са украсени с керамика и дървен декор, горски дарове, лози, ратан, сезал - в стила на истинско село.

Високи технологии и японски стил

Японската зимна градина е по-скоро философия, отколкото сграда с мебели и зеленина. В такива градини можете да намерите златни рибки, напълно автоматизирани мини езера, алпинеуми и редки растения.

Такъв кът от природата изглежда естествен, но има високотехнологична база за "умен дом", напълно енергонезависима, оборудвана с най-новите системи за управление и автоматизация.