Горещите температури в Източен Китай повишиха цените на яйцата, тъй като кокошките снасят по-малко в по-горещо от обикновено лято, съобщават местни медии.

Екстремните метеорологични условия стават по-чести поради изменението на климата, казват учените, и това вероятно ще стане по-интензивно с повишаването на температурите, оказвайки влияние върху икономиките и обществата по света, предаде RFI.

Множество големи градове в Китай регистрираха най-горещите си дни тази година, а националната обсерватория на страната издаде червена тревога в понеделник.

А горещата вълна подлага на стрес не само хората, но и животните.

В град Хефей фермерите съобщиха за спад в производството на яйца поради жегата, според доклад на Jianghuai Morning News миналата седмица, добавяйки, че някои съоръжения са инсталирали охладителни системи за своите кокошки.

Спадът в предлагането в няколко провинции доведе до скок на цените на яйцата.

В Хефей, столицата на провинция Анхуей, те са нараснали с около 30 процента, а подобни скокове е имало в градовете Ханджоу и Хайан, според местни медии.

Хефей досега е регистрирал 14 дни с температури над 38 градуса по Целзий, каза Хефей Ивнинг Нюз, отбелязвайки, че това е рекорд.

Продължителното излагане на екстремни температури може да влоши загубите в продукцията от животни, включително яйца и мляко, според Министерството на земеделието на САЩ.

Въпреки че броят на кокошките носачки в Китай не е намалял, те ядат по-малко в горещите дни, добави Qianjiang Evening News.

В допълнение към въздействието върху птицефермите, горещата вълна също наложи да се намали електричеството в литиевия център Съчуан на фона на нарастващото търсене на енергия.

Провинции, включително Zhejiang, Jiangsu и Anhui, които разчитат на захранване от западен Китай, също издадоха ограничения на електроенергията за индустриалните потребители, за да гарантират, че домовете имат достатъчно енергия, съобщиха местни медии.

А в източната китайска провинция Дзянси, която е в плен на тежка суша, 11 000 души са имали затруднения с достъпа до питейна вода, докато повече от 140 000 хектара посеви са били повредени, според официалната информационна агенция Синхуа във вторник.