Хлябът няма да поскъпне, но няма и да се намали цената му с двайсет процента. Това заяви министърът на труда и социалната политика - Георги Гьоков в ефира на Нова телевизия.

"Смятам, че хлябът ще поевтинее малко и нулевата ставка на ДДС няма да направи невъзможно производителите да го продават без да повишават цената", допълни той.

В отговор на въпрос как държавата да накара частните производители да намалят цената на хляба, министър Гьоков припомни, че партията му беше предложила да има таван на цените, но това не беше прието от коалицията с аргумента, че се намираме в пазарна икономика.

"В Министерството на труда и социалната политика работим за намаляване на бедността и ще подпомагаме българите, базирайки се на линията на бедност, която в момента е 413 лв., чрез нова европейска методика", допълни социалният министър.

По думите му това би станало възможно от 1 януари 2023 година. В отговор на въпрос дали според него това правителство ще го има и следващата година, министър Гьоков отговори утвърдително.

Запитан за прогнозата му дали инфлацията ще достигне 20 процента до края на годината, Георги Гьоков посочи, че средногодишната инфлация сега е малко над 14 на сто и че няма да достигне до 20 на сто. Икономисти и финансисти твърдят, че цените се успокояват, което означава, че тя на годишна база няма да надхвърли 14-15 процента, добави той.

Смятам, че е нормално, както направихме и мораториума върху цената на тока, добави той. Предложихме, когато регулираме някакви цени, това да бъде за регулираните стоки – ток, вода, газ, допълни министър Гьоков.