Кои са най-важните вредители, срещу които при нужда трябва да се предприемат мерки

Май, като типичен пролетен месец, се характеризира с изключително променливо време. По принцип температурите се движат около 15-18 градуса. Много често обаче има дни със стойности около 30 градуса, но понякога и много ниски, почти до нулата.

Месецът се характеризира с повече валежи, дори над нормата за периода.

Всички тези фактори, в комбинация с налична зараза на болести и презимували форми на неприятели, са предпоставка за появата на опасни вредители по овощните дървета.

Ябълка

При ябълките обикновено се налагат две третирания, които са насочени срещу основните болести струпясване и брашнеста мана и неприятелите – ябълков плодов червей, калифорнийска щитоносна въшка, листоминиращи молци, акари и листни въшки.

За болестите има широк набор от фунгициди, като част от тях са подходящи за употреба и срещу двете.

Така например сортовете, които са устойчиви на струпясване, като Прима, Флорина, Либърти, Джонафрий, Джонатан и др., се третират само срещу брашнеста мана. Тогава се използва фунгицид, препоръчван за борба само срещу тази болест.

Важно!

Обръщаме внимание на градинарите, които използват продукти, съдържащи сяра, да не ги използват, когато температурите са по-високи, тъй като може да се стигне до пригори по растителните части.

През май започват пръсканията и срещу ябълковия плодов червей. Срещу вредителя има регистрирани много продукти за растителна защита. Тъй като срещу него се налагат редовни третирания, важно е да се използват няколко инсектицида, които са с различни активни вещества. Много важно е да се следи и карантинният срок на продуктите. Препоръчително е първоначално да се използват такива с по-дълъг срок, а преди беритбата – с по-къс.

Някои от инсектицидите срещу ябълковия плодов червей са разрешени за употреба и срещу други неприятели – кръгломиниращ молец, листогризещи гъсеници, ябълков хоботник и др.

Много важно е борбата срещу калифорнийската щитоносна въшка, да се проведе навреме, за да е ефикасна. След като въшката образува щитчета, мерките срещу нея са безпредметни.

При необходимост се третира и срещу червен овощен акар. Използват се специални продукти срещу ненасекомния неприятел – акарициди.

Круша

При крушовите дръвчета през май най-често се третира срещу струпясване и листни петна от болестите, а при неприятелите срещу обикновена крушова листна бълха и плодовите червеи - ябълков, крушов и източен.

Срещу болестите се използват подходящи фунгициди. Някои от продуктите срещу струпясване покриват и листните петна.

Срещу неприятелите също се предприемат подходящи пръскания.

Внимание!

Често при ябълковите и крушовите дървета се извършват съвместни третирания. Може да се направи и комбинирано третиране, при което се сместват фунгицид и инсектицид.

Дюля

При дюлевите дръвчета се извършва третиране срещу кафяво гниене и плодови червеи.
Мерките срещу кафявото гниене са изключително важни, за да се гарантира здравното състояние на плодовете, съответно по-дългото им съхранение.
Борбата срещу червеите също е решаваща, тъй като опазва плодовете от червясване. Използват се инсектициди, подходящи при ябълка и круша.

Опасност от огнен пригор

През май обикновено се създават благоприятни условия за развитие на една от най-опасните болести при семковите видове, а именно огнен пригор. Болестта напада ябълки, круши и дюли, като нанася много сериозни щети по дърветата.

За ограничаване на заразата се предприемат следните мерки:

0 Изрязват се нападнатите клонки – на 30-40 см под мястото на заразата. Раните се замазват с овощарска замазка.

0 След всеки отрез овощарските ножици се дезинфекцират със спирт за горене или в белина, разредена с вода в съотношение 1:10.

0 Овощните дървета се третират с бордолезов разтвор – 1%-ов разтвор, фунгуран ОН 50ВП – 110-500 г/дка и др.

Когато условията за развитие на болестта са благоприятни, т.е. хладно и влажно време и наличие на зараза, профилактичните пръскания се провеждат през интервал от 7 дни.

Фитосанитарна резитба при ябълката!
През май трябва да се извърши зелена резитба, при която се отстраняват заразените с брашнеста мана леторасли.
Фитосанитарна резитба при ябълката! През май трябва да се извърши зелена резитба, при която се отстраняват заразените с брашнеста мана леторасли.
Струпясването е най-опасната болест при крушата
Струпясването е най-опасната болест при крушата
За да опазите дюлите от гниене и плодов червей, мерките започват от рано
За да опазите дюлите от гниене и плодов червей, мерките започват от рано