Научете как да четете езика на тялото на вашия любимец и да разбирате признаците му на стрес

Кучешките битки са интензивни, опасни и страшни. И когато вашият домашен любимец е замесен, инстинктът ще ви накара да стъпите на огневата линия, за да го спасите. От съществено значение за вашата собствена безопасност и тази на четириногия ви приятел е да знаете как правилно да разпознавате и прекъсвате кучешки бой.

Кучетата се бият по много причини, включително пазене на територия, играчки или храна. А може да реагират от страх. Някои животни преминават в настъпление, когато се чувстват застрашени, надявайки се да изплашат опонента. Фрустрацията може да доведе и до агресивно поведение, особено при куче, което не се е научило на емоционален самоконтрол. То също може да бъде изтласкано далеч отвъд своята точка на толерантност – например реактивно животно, което е затрупано от задействащи фактори, или такова, което изпитва болка и поради това няма търпение.

Как да различим битката от грубата игра

Кучетата играят, за да репетират по-сериозно поведение и много от игрите им могат да изглеждат агресивни с блъскане на тялото и хапане за гърлото. Освен това много четириноги включват ръмжене, което може да накара дейността да изглежда още по-злобна. И така, как да разберете разликата между грубата борба и битката? Внимателният поглед върху езика на тялото и поведението на четириногите трябва да ви помогне да вземете решение. Ето някои неща, за които да гледате:

* Отпуснати и небрежни ли са или напрегнати и сковани? Кучетата, които играят, ще бъдат отпуснати.

* Устите им висят ли отворени или са стегнати, или ръмжат? Кучетата използват уязвимо лице за игра, за да покажат на другото животно, че не искат да му навредят.

* Действието започва ли с приклякане за игра? Този жест сигнализира, че всичко, което следва, е забавно.

* Кучетата редуват ли се да се гонят, блъскат и хапят? По време на игра животните ще се редуват като фалшив агресор.

* Подскачат ли наоколо с големи движения? Кучешките битки са ефективни с бързи движения, а не с преувеличени жестове на игра.

Превенцията е най-добрата политика

Тъй като има толкова много причини, а последствията могат да бъдат наистина тежки, най-добрият подход е превенцията. Научете как да четете езика на тялото на кучето и да разбирате признаците му на стрес. Всеки път, когато видите, че любимецът ви се приближава до ръба на зоната си на комфорт, намесете се и го отстранете от ситуацията. Искате да предвидите битка, преди да се случи, вместо да чакате, докато стане твърде късно.

Следният списък с възможни сигнали ще ви помогне да разпознаете кога вашето куче е стресирано:

* вокализация (ръмжене, хленчене или лаене);

* прибиране на опашката;

* прибиране на ушите към главата;

* показване на бялото на очите;

* облизване и/или задъхване;

* прозяване;

* прекомерно душене – това може да бъде поведение на изместване, за да се избегне конфронтация с източника на напрежението;

* крачене напред-назад.

Също така имайте предвид признаците на агресивно намерение както при вашето куче, така и при тези, които срещате. Например стренченият поглед е заплаха на техния език. Животно, което пази нещо, често спуска главата си под раменете и изпъва шията си напред. Настръхналата козина на гърба е друг често срещан признак. Замръзването или внезапното затихване често предхожда атаката. И не се заблуждавайте от махаща опашка. Въпреки че агресивното куче често има вдървена или изправена опашка, размахването само на върха или късите, остри махания също могат да бъдат жест за заплаха.

Как да го прекратим

Дори и с най-добрата стратегия за превенция, вашето куче все още може да бъде замесено в битка. И намесата може буквално да бъде въпрос на живот и смърт. Но как можете безопасно да прекратите боя? Първо, никога не се излагайте на риск. Инстинктът е да скочите в схватката, да грабнете другото куче или да поставите ръцете си до устата му. Но дори собственият ви любимец няма да разпознае приятел или враг в разгара на събитията. В резултат на това можете да получите сериозни наранявания и все пак да не прекратите битката. Освен това, ако сте ранени, кой ще бъде там, за да се погрижи за вашия четириног приятел?

Вместо това, ето няколко метода за прекъсване на кучешки бой, които ще ви помогнат да сте в безопасност, докато успокоявате ситуацията между опонентите:

* Разсейте кучетата: всичко, което отклонява вниманието им, може потенциално да позволи на вашия любимец да избяга или вие безопасно да го издърпате. Опитайте силен шум, намокрете животните, като ги напръскайте с мощен маркуч или изсипете кофа вода върху главите им. Хвърлете одеяло или яке върху всяко куче, за да не могат повече да се виждат. Или напръскайте лицата им със спрей с цитронела, спрей с лимонов сок или спрей с оцет.

* Използвайте предмет, за да ги разделите: уверете се, че държите ръцете и лицето си възможно най-далеч от устите на кучетата. В зависимост от техния размер, можете също да опитате да поставите всяко куче в кош за пране или друго заграждение, което можете да пуснете отгоре.

* Разделете ги физически: това трябва да е последното ви средство, тъй като ви излага на най-голям риск. Ако има други хора, които да ви помогнат, можете да използвате техниката на ръчната количка.

По един човек е назначен за всяко куче, което участва, и се приближава към него отзад. След това хващате всяко животно за задните крака и го повдигате, така че да балансира на предните си крака като количка. После издърпайте кучетата назад, далеч едно от друго и в отделни зони. Продължете да се движите, докато се разделят, за да предотвратите вашият любимец да се обърне и да ви ухапе.

Надяваме се, че вие и вашето куче никога няма да се окажете в тази ситуация. Но ако се случи, незабавно го заведете на ветеринар за оценка и се консултирайте с поведенчески специалист, за да сте сигурни, че няма дълготрайни психологически ефекти за вашия четириног другар.