Правилното решение против екто- и ендопаразити е поставянето на инжекции, с които се провежда лечебен курс

Почти всички селскостопански животни са силно уязвими от паразити. Целенасочената профилактика и добрата хигиена ще предпазят фермата ви от болести. Доказано е, че

свинете, заразени с ендо- и ектопаразити,

са склонни към депресия,

която влияе негативно на продуктивността. Животните губят апетит, стават неспокойни и лесно плашливи. При опаразитените свине-майки намалява отделянето на мляко, растат загубите на прасета бозайничета, защото много от малките не наддават достатъчно на тегло и изостават в растежа си.

От ектопаразитите най-разпространени са кърлежите и въшките. И двата вида ектопаразити много често се разпространяват при отглеждането на свине-майки и лесно преминават при малките прасенца и свинете за угояване. По този начин може да се зарази и опаразити цялата свинеферма.

Как става опаразитяването:

Женските кърлежи пробиват дупчици в кожата на свинята и там снасят яйцата си, а мъжките кърлежи се настаняват върху кожата. От яйцата, преминавайки през много стадии, се излюпва новото поколение кърлежи.

Кърлежите нанасят щети върху кожата на свинете. Появяват се зачервени участъци и мехурчета, пълни с течност. След това кожата на засегнатото място се удебелява и се покрива със струпеи, където се натрупват кърлежи.

Кои са най-уязвимите участъци:

0 кожата на главата;

0 клепачите;

0 вътрешната част на ухото;

0 вътрешната страна на бедрата.

Животните изпитват силен дразнещ сърбеж, постоянно се чешат и разраняват допълнително засегнатия участък на кожата. Тъй като свинете стават плашливи, това затруднява работата на хората във фермата особено в родилните боксове. Свинете майки са неспокойни и постоянно стават и правят опит да се движат. След това при опитите да легнат отново често притискат новородените прасенца. Статистиката сочи, че от

80 до 90% от племенните стада

са нападнати от кърлежи и краста.

За профилактиката и лечението на животните в опаразитената свинеферма на стопаните се предоставят специални миещи противопаразитни препарати, с които се обливат гърбовете на свинете. Така че първата стъпка към обезпаразитяване е редовното къпане на свинете майки.

Схемата е следната: за да се отдели замърсяването по кожата и евентуалните участъци със струпеи, причинени от кърлежите, свинете се мият с чиста топла вода. След това с четка кожата се обработва със съответните противопаразитни препарати и чак след това се пускат в родилните боксове, които също предварително са обработени с дезинфекциращи средства. Това обливане и измиване с препарати най-често е достатъчно за лечение на крастата. А инжекционното лечение най-често се прилага за премахване на кърлежите.

Като при всяко адекватно лечение, и тук основният момент е дозировката, и по-точно достатъчно високата доза от противопаразитния препарат.

За 100 кг живо тегло трябва да се

предвидят 3 мл от препарата.

Точната дозировка е много важна, защото малката концентрация не е опасна за яйцата на кърлежите. И тъй като свинете майки и нерезите достигат до 300 кг живо тегло, количеството препарат за инжектиране би трябвало да е около 9 мл. Затова е наложително, преди поставянето на инжекцията, да се премери всяко животно и да му бъде поставена съответстващата доза от противопаразитния препарат. Инжекциите против кърлежи се правят мускулно или подкожно.

Лечението на краста обезврежда и въшките

Свинската въшка е с дължина 5 мм, така че на дневна светлина не е трудно да се забележи върху кожата на свинята. Въшките снасят яйцата си, като ги прилепват в областта на шията, плешките и по врата на свинята. Въшките се хранят с кръвта на животното, пробивайки кожата. Това предизвиква силен дразнещ сърбеж. Добрата новина е, че при лечението на крастата и кърлежите се премахват и въшките от кожата на опаразитените животни. Ако въпреки това останат въшки, значи предприетите мерки не са били ефикасни.

Важно! При лечение със специални препарати трябва да се вземат предвид всички противопоказания, за които се съобщава при използването на медикамента. Ако се използват два различни препарата, между приложението им трябва да има 30-дневна пауза.

Статистиката сочи, че от 80 до 90% от племенните стада са нападнати от кърлежи и краста.
Статистиката сочи, че от 80 до 90% от племенните стада са нападнати от кърлежи и краста.