Те вече действат в Китай и ще бъдат глобално достъпни още тази година

Пет нови продукта, включително селскостопанския дрон XAG V50 и P100, дрон за дистанционно наблюдение XAG M500 и M2000 и актуализираното безпилотно наземно превозно средство XAG R150, бяха пуснати в Китай и ще бъдат глобално достъпни през 2022 г.

Двата нови модела на земеделския дрон XAG, P100 и V50, следват чисто нови принципи – от структурния им дизайн до системите за задачи. XAG P100 наследява структурата на квадротора с ефективен полезен товар от 40 кг, докато V50 приема дизайна с двойно накланящо се крило на XAG, за да отговори на нуждите на различни потребители въз основа на размера на фермата.

Пръскане на култури, разпръскване на гранули и проучване на полето

И двата нови дрона могат да превключват между функциите за пръскане на култури, разпръскване на гранули и проучване на полето. Транспортирането и поддръжката също са много по-лесни за повишаване на ефективността на работа, казват от XAG.

В миналото селскостопанските дронове не можеха да работят без мрежови сигнали, тъй като автономният им полет разчита на RTK сигнала на 4G мрежата. Сега с по-модерната система за контрол на полета SuperX 4 Pro, XAG твърди, че P100 и V50 могат да извършват стабилна работа с висока точност около ферми дори със слаба интернет инфраструктура.

По-малко пестициди

XAG също така надстрои трите системи за задачи на P100 и V50 Agricultural Drone, за да подобри допълнително ефективността и прецизността в различни сценарии на приложение. Системата XAG RevoSpray 2.0 използва интелигентната технология за въртеливо пулверизиране, която позволява прецизно пръскане на фини капчици с размер между 40-600 микрометра и по този начин намалява употребата на пестициди.

Системата XAG RevoCast 2.0 е преработена с двойни вертикални центробежни дискове и ново интелигентно шнеково подаващо устройство, което може да постигне ефективност на излъчване от 80 кг урея в минута. XAG RealTerra 2.0 като картографски модул може да оборудва дрона с възможност за изследване на максимална площ от 13 хектара на излет в земеделска земя и овощна градина. Той поддържа картографиране в реално време и е в състояние да генерира полеви карти с висока разделителна способност веднага след кацане.

По-мащабна самоуправляваща се платформа

XAG направи допълнителни технологични подобрения на безпилотното наземно превозно средство R150. Новото поколение на машината е мащабна отворена платформа за полезен товар, която може да работи с различни системи за задачи за високопрецизно пръскане на култури, торене и косене.
Подобрената система RevoMower 2.0 улеснява косенето на трева на сложни терени като земеделска земя, кални площи и овощни градини. С мощност на рязане от 6 киловата и структура с две остриета, XAG R150 може да контролира плевелите. В допълнение, XAG добави системата HydraulicSpray към своя R150.

Със системата за управление SuperX 4 Pro XAG R150 може да се придвижва напълно автономно за по-дълъг период от време. Използвайки машинното зрение и MMV 4D радара за изображения, роботът може да извършва автоматично локализиране на полеви хребети и визуално проследяване, като същевременно избягва автоматично препятствия.

По-интелигентен дрон с дистанционно наблюдение

XAG пусна два нови модела дронове за дистанционно наблюдение от серия M, M500 и M2000. XAG M500 Remote Sensing Drone поддържа четири типа карданни камери с различни мегапиксели и вълнови ленти за бързо картографиране на земеделска земя и проучване на реколтата. Чрез правене на HD изображения на земеделска земя и генериране на цифрови карти на полето, XAG M500 може да помогне на мениджърите на фермите да определят количествено условията на полето и показателите за растеж на културите, включително напояване, степен на покълване, плътност и височина на културите, болести по вредителите и прогнозен добив.

За широкомащабно и високочестотно проучване на земеделска земя, XAG M2000 Remote Sensing Drone би било по-идеално решение, споделят от компанията. Това е първата по рода си платформа EVOTL (електрическо вертикално излитане и кацане) с фиксирано крило. Снабден с батерия за бързо зареждане, XAG M2000 може да лети до 90 минути в един излет и да картографира площ до 533 хектара.

Автономни ферми

През април 2021 г. XAG стартира „Супер памучна ферма“ в Северозападен Китай, където двама земеделци от поколението след 90-те години управляват поле с памук от 200 хектара с помощта на дронове, роботи и ИИ. XAG твърди, че опитите показват намаляване на разходите за труд с 60% и 36% по-малко използвани пестициди в сравнение с традиционните ферми. Реколтата от снежнобял памук също демонстрира мащабността на автономно стопанство, задвижвано от цифрови технологии.

Като друг нов инкубатор за селскостопански технологии, проектът „Super Farm“ също беше стартиран от XAG в края на 2021 г. в Гуанджоу, Китай. Компанията заяви, че „се надява да изгради най-добрия и най-устойчив автономен модел на ферма, който може да бъде възпроизведен и популяризиран в бъдеще“.

Новото безпилотно наземно превозно средство XAG R150
Новото безпилотно наземно превозно средство XAG R150