При сезонно отглеждане гъските пронасят от края на декември до януари или февруари
Когато в развъдния период някоя гъска рязко отслабне, тя започва да снася по-малко яйца, а снесените пък са по-леки. Затова, за да получите оплодени яйца, още от ноември птиците трябва да получават комбинирани витамини и минерали. Но даването на по-големи
дневни дажби фураж над 150 грама са опасни
Защото по-лакомите гъски консумират повече зърно, охранват се и пронасят по-рано, но снасят по-малко яйца.
Само правилно охранените гъски имат добра яйценосност. През този период не трябва да допускате и другата крайност - птиците да отслабват.
А за да намалите риска от снасяне на неоплодени яйца, подгответе отсега
нужните фуражи за февруари
За изхранването ще са ви необходими:
* покълнали овес и ечемик;
* мляко като добавка към зърнените;
* сенно брашно;
* моркови;
* и по 2 капки витаминни добавки - тривитаминол (А, Д3, Е).
Не бива да забравяте, че поначало
носачките снасят малко яйца
- от 20 до 30 за сезон. Затова грижите за гъските през този период, докато са в птичарника, са от значение.
През зимата, когато зелената трева изсъхне или е затрупана от сняг, необходимото тревно съдържание в дажбата на гъските рязко намалява. Тогава може
вечер да давате по 50-80 грама зърнен фураж
Затова трябва да разполагате с царевица, фуражна пшеница, ечемик, овес и др.
И още полезни съвети:
* По време на развъдния сезон не трябва да сменяте разко изхранваните фуражи, защото това води до стрес, който затормозява и отлага яйцеснасянето;
* Един гъсок дневно трябва да получава не по-малко от 600 г фураж. А преди началото на развъдния сезон всекидневно давайте на гъсок по 100 грама покълнало зърно;
* Храненето на птиците преди пронасянето и в началото на пронасянето трябва да е съобразено с породата, продължителността на яйцеснасяне и от количеството снесени яйца.
* В началото на яйцеснасянето гъските трябва да са с половин килограм по-тежки от гъсоците, но докато снасят, те постепенно губят от теглото си. Не допускайте рязко отслабване на носачките.
Коментари