1 Домати 

Безспорно доматите са най-популярният зеленчук не само у нас. Той може да се отглежда във всички райони на страната. Разбира се, в полу- и планинските места плодовете узряват по-късно.

Растението има дълъг вегетационен период, като най-често се отглежда чрез предварително производен разсад. Много любители предпочитат сами да си произведат разсада, други – купуват готов, но е важно да го правят от надежден производител, който да им гарантира избрания сорт.

В последните години се предлага изключително разнообразие от сортове и хибриди домати. Те имат различен цвят – червен, розов, жълт, оранжев, виолетов, черен, както и форма – кръгла, продълговата, сърцевидна, крушовидна и т.н. Доматите имат и различно предназначение, но за любителите най-голям интерес представляват салатните сортове, а също и някои от тези за преработка.

Ако обичате домати, разбираемо е да се изкушавате да отгледате разнообразни сортове в градината си. Естествено няма как да засадите от всички, но може всяка година да опитвате по някой нов хибрид.

Минидомати 

Миниатюрните домати се превърнаха в истинско предизвикателство за селекционерите. Освен познатите чери домати, вече се предлагат и още по-дребни – тип касис, а също и с разнообразна форма – продълговати, крушовидни и др.

Тези домати може да се отгледат и в по-голям съд, който да се постави на терасата. Така получавате 2 в 1 – и украса, и вкусни доматчета.

Ако искате да имате разнообразни сортове домати, може да се комбинирате със съседи и приятели, като всеки да отгледа от даден сорт, а после да си размените разсади. Така ще си гарантирате по няколко стръка от различни цветове и форми домати.

2 Краставици 

Прекрасен зеленчук, който задължително трябва да имате в градината си. Един ред краставици ще ви осигури прясна салата през цялото лято. А няколко стръка корнишони – буркани с кисели краставички за зимата.

И при краставиците има голямо разнообразие – дълги, късоплодни, мини, които са с различно предназначение. Затова изберете видове, които отговарят на вкуса на семейството ви.

Важно!

Когато купувате семена, питайте консултанта за устойчиви сортове, които ще намалят растително-защитните мерки срещу някои болести, като брашнеста мана например.

3 Пипер 

Зеленчук с изключително много приложения – като се започне от ордьоври, салати и супи, премине се през основни ястия, та до десерти (за кулинарите, които обичат да експериментират). Да не пропускаме и червения пипер, който е универсалната родна подправка, използвана в многобройни домашно приготвени храни. А също и нанизът от сушени червени чушки за зимата.

Така че пиперът е задължителен за градината. Затова засадете няколко реда салатни чушки, а останалите сортове е препоръчително да са подходящи за консервиране – в буркани, замразени или сушени.

Миничушлета 

И тук има богато разнообразие от сортове – и сладки, и лютиви. Формата на чушлетата са много различни – кръгли, продълговати, много къси или дълги и т.н., цветовете също са с богата палитра – жълти, оранжеви, жълто-зелени, зелени, червени, лилави, черни.

И миничушлетата, като минидоматите, може да се отглеждат в съдове, който да се поставят на терасата. Те дори не трябва да са толкова големи, може и в саксии или сандъчета.

Внимание!

Не забравяйте, че трябва да отделете лютите от сладките сортове пипер. Ако са прекалено близко, може взаимно да се опрашат. Така сладкият пипер и чушлета ще станат лютиви.

Най-добре е лехата с люти чушки да е около някоя кулисна култура, която да затруднява преноса на прашец.

4 Тиквички 

Изключително лесен за отглеждане зеленчук, но и много вкусен. Достатъчни са ви 1-2 гнезда, за да късате пресни тиквички през цялото лято. Да напомним, че цветовете на тиквичките могат да се панират, а плодовете да се консервират или замразяват по подходящ начин.

Може да избирате между различни цветове на тиквичките – светлозелени, тъмнозелени, шарени, а също има и кръгли сортове.

За ценителите са патисоните, ако искат да имат по-атрактивни зеленчуци в градината си. Те се отглеждат и се консумират както тиквичките.

5 Лук и чесън 

Луковите представители могат да се отглеждат както заради луковиците им, така и за зелено. Когато се засаждат само за пера, това става или през пролетта, или през есента. По този начин те се явяват като ранна или втора култура, а след това на нейно място се засажда друга.

Предвидливите градинари още през есента са засели лук и чесън за пролетта. Така много рано ще имат зелени пера за свежа салата.

По-късно през пролетта трябва да се засадят лукът и чесънът за луковици, които ще се съхраняват през студените месеци.

Луковите култури не са особено взискателни – отглеждат се лесно, но, разбира се, и те си имат своите изисквания, с които трябва да се съобразите.
За ценителите се предлагат различни салатни сортове лук – виолетов, бял, жълт и др. Преди да ги засадят обаче е добре да се информират, тъй като някои от тях са лютиви.

Праз 

Една малка леха ще ви осигури достатъчно стръкове от вкусния лук през зимата.

Празът се отглежда чрез разсад, който се засажда през летните месеци, а става готов късно през есента. Той се съхранява изключително лесно – може и вкъщи, и в градината.

Празът може да се консумира както суров, така и да се влага в различни ястия. Той осигурява изключителна свежест в период, когато няма много пресни зеленчуци.