Добивите на мед са ниски, в отделни райони и минимални, а смъртността е висока, коментира състоянието на сектора Ростислав Рашев, председател на пчеларското сдружение в Стара Загора

Проблемите в пчеларския сектор са много – като се започне с производството на мед, болести в пчелните семейства, силно роево състояние, недостатъчни държавни помощи и още много други аспекти, обяснява състоянието на сектора Ростислав Рашев, председател на пчелаското сдружение в Стара Загора. И всеки един от тях пряко влияе на състоянието на пчелните семейства и количеството произведен качествен мед. Но нека започнем с добрата новина – тази година

цените на меда са повишени с над 20%

За различните видове мед цената е различна - за най-изкупувания и най-произвеждания мед –полифлорния, тя е 5-5,50 лв./кг. При биологичния мед пчеларите получават 6-7 лв./кг. Някой би казал, че цените са все още ниски, но като се има предвид, че през 2020 г. те са били 3,80-4 лв./кг, пчеларите са доволни. Но пък отсега е ясно,че това по никакъв начин няма да компенсира галопиращата инфлация, категоричен е Ростислав Рашев. Разбира се, ако нямаше такова повишение на изкупната цена на меда, положението би било катастрофално и би ликвидирало сектора, убеден е пчеларят.

Проблемите в пчеларството тази година тръгват още от пролетта – масово се отчита много висока смъртност. След това има глътка въздух с чудесно време при акациевата паша. Но малко по-късно поради лоши метеорологични условия в цялата страна се

проваля пашата на лавандула, кориандър и ливадната

А изброените култури са от основната паша, която гарантира голям медосбор. Почти във всички райони има обилни дъждове, които не позволяват събирането на нектар. През юни освен високата влажност е и много студено, което също се отразява крайно негативно на добива на нектар и прашец от пчелните семейства. И след всички възможни негативни метеорологични изненади, после настъпва засушаване с подходяща температура. Тогава макар и малкото количество оцелели пчелни семейства успяват да се справят донякъде със събирането на нектар и прашец. Лошото тази година, според Ростислав Рашев, е, че

пашата от слънчоглед е силно ограничена,

а някъде липсва, в други райони нивото е средно. Но това е природата – сезоните вече са „размити” – студени и обилни дъждове, и то в най-горещите месеци за страната, и обратно – слънчево и топло време, но когато нищо не цъфти и земеделските култури са отдавна прибрани, казва пчеларят.

Лошата новина е, че отново пчеларите имат

проблем със зазимяването

на пчелните семейства. И отново има вихреща се висока смъртност. Тревога буди много сериозната инвазия на кърлежа Вароа. Всички тези проблеми още отсега дават сигнал, че пролетта на 2022 г. няма да бъде по-добра от тазгодишната.

Пчеларите са притеснени, защото

отсега има наполовина изпразнени кошери,

а зимата току-що е почнала. Това е изключително тревожен сигнал, тъй като е индикатор за 100-процентова смъртност при една студена и влажна зима за много пчелини, и то не в отделни райони, а в цялата страна.

Имали сме и по-лоши реколти 

Най-важното е, че нямаше брутални отравяния в резултат на пръскане, е оценката на Илия Павлов за 2021 г., производител на мед и пчелни майки

Наистина е възможно в някои райони да има завишена смъртност, но според Илия Павлов тя се дължи на използваните препарати срещу акара Вароа. Те са 2-3 варианта, но изглежда пчелите са станали резистентни към тях, обяснява пчеларят.

Препоръките на Илия Павлов са догодина пчеларите да започнат

ранно третиране срещу акара Вароа

Съветва колегите да сменят 2-3 препарата, да правят непрекъснат контрол на броя на акарите при опаразитяване на семействата. Само така ще изчистят семействата.

Другият проблем в пчеларството са качествените майки, категоричен е професионалният пчелар. Като производител той обяснява, че при хубаво време и добро развитие на целия процес за около 15 дни се създава една качествена пчела-майка. А тя е от основно значение, когато говорим за рентабилно производство на мед.

А що се отнася до пазара на майки, понятието е много разтегливо, уточнява Павлов и пояснява защо.

Зависи дали годината е роева

А тази година роенето бе силно изразено. Когато е роева, пчеларите гледат да си спестят разходите и не си купуват млади пчелни майки. И грешат, защото, като правят ново семейство от роило се,

пчелите носят гените за роене

И догодина пак ще се роят. Но нямат мед. Затова е добре пчеларите да сменят майките минимум на две години, въпреки че майката може да живее до 4-5 дори до 6 години. Но след втората година рязко й спада яйценосната дейност и няма добив на мед. Ако някой остави такава пчела-майка, ще установи, че много често пчелите сами се опитват да сменят вече старата майка.
Каква е ситуацията с пазара на пчели-майки у нас: За съжаление,

от години се внасят контрабандно пчели-майки

Затова препоръчвам на колегите да не купуват от тях, първо, защото те носят други генетични качества, предупреждава Илия Павлов. И второ, произведените у нас са много по-качествени и създават силни пчелни семейства, пригодени към нашите условия. А това гарантира висок добив на първокачествен мед. Цената на пчела-майка, произведена във Ферма Павлови, е по договаряне в ранна пролет, уточнява Павлов и допълва:„Търсенето е голямо, имаме много клиенти, и то постоянни. Това са колеги пчелари, най-вече професионалисти, които изцяло разчитат на нашите доставки.”