Предлагаме ви 6 идеи и 10 съвета

Харесвате ландшафтния дизайн, но нямате възможност да се реализирате? Опитайте се да създадете мини градина в саксия! Това малко чудо ще бъде отлична декорация не само за селската къща, но и за градския интериор.

Ще спестите място на перваза на прозореца, а композицията ще се впише във всеки интериор, ще изисква минимална поддръжка и ще ви позволи да реализирате творческия си потенциал.

За да не останете разочаровани от творението си, внимателно обмислете детайлите. Можете да въплътите всяка идея, но нейното изпълнение ще изисква компетентен подход.

Пластмасова кутия за разсад, леген, голяма тенджера, глинена саксия или висока пластмасова тава са еднакво подходящи,като контейнер за градинката.

Формата трябва да съответства на избрания стил за мини-градината. Когато всички части от композицията са подбрани и декорирани в съответствие с идеята, е време да започнете сглобяването и декорирането на миниатюрната градина.

Не забравяйте, че докато работите върху оформлението, можете да използвате не само флорален материал, но и всякакви декоративни елементи.

Само няколко прости стъпки и полезни съвети, ще ви помогнат да създадете уникален арт обект.

Пясък или камъчета 

Почвата около растенията в мини-цветна леха може да бъде украсена с фин пясък, или камъчета с различни размери. Изборът зависи от цялостната концепция.

Водоемче 

Ако сте избрали широк контейнер за вашата растителна композиция, можете да създадете дори малък водоем сред камъчета и трева или имитация на река с хвърлен мост над нея.

Разумен баланс 

Намерете разумен баланс между самите растения и броя на елементите, които искате да добавите към тях. Може да има много теми за творчество: например къща на ръба на гората, малка беседка в градината, възпроизвеждане в миниатюра на вашия градински парцел или озеленяването на балкона.

На различни нива 

Ако не сте имали време да изхвърлите напуканата си саксия, време е да я използвате. И ако имате няколко от тях, това е страхотно! Художествено комбинирайте различни по размер саксии в една изобразителна група и засадете растенията на различни нива.

Използвайте мъх 

Универсалният компонент на зеленчуковата част на мини-градината е мъхът или сфагнумът. Той е непретенциозен, комбинира се с всички растения и расте много бавно - огромен плюс за използването му в мини-градини.

Дизайнерът съветва 

* Както при големите растения, малката композиция изисква добър дренаж, прясна почва и контейнер, в който или вече са предвидени дупки, или са необходими за оттичане на излишната вода.

* Преди да засадите растенията, проверете тяхната съвместимост и изберете подходящата земя за тях.

* Не поставяйте големи камъчета около растенията в малък съд. По-добре украсете повърхността с малки и допълнете картината с едно или две средни.

* Не поставяйте готовата си композиция точно на най-слънчевия прозорец. Мини градинката също има нужда от аклиматизация.

* Отрежете силно порасналите растения без съжаление, в противен случай целият смисъл на идеята се губи.

* Можете да пресадите обрасъл екземпляр в отделна саксия и да засадите друго растение на негово място.

* Отглеждането на мини-градина в затворена стъклена система улеснява грижите за нея - собственият микроклимат се формира в херметичен контейнер.

* Ако имате котки или малки деца в дома си, поставете мини-градината си там, където достъпът е труден.

* Страхотна идея да се възползвате добре от празния аквариум е да създадете мини-градинка в него.

* Не забравяйте, че малките растения също се нуждаят от подхранване. През зимата трябва да го правите 1-2 пъти месечно.