Яде се с апетит от всички животни * За да има повече хранителни вещества в 1 кг, важна е фазата на вегетация на отделната култура, напомнят специалистите от FEFAC – европейската организация за фуражи за животни

Жени Владинова

Силажът е пасищна трева, която е „маринована“. Това е метод, използван за запазване на вкуса и полезните вещества на пасищата при изхранване на крави, овце и прасета, докато премине зимният сезон.

Едва ли има фермер, който да не залага за зимата силаж. Не е сложно - тревите се нарязват и след това ферментират, за да запазят възможно най-много от хранителните вещества. А ферментацията се извършва от микроскопични организми, живеещи в тревата. Разбира се, има някои основни изисквания за направата на силаж. Процесът трябва да се извършва при киселинни условия (около рН 4-5), за да се запазят хранителните вещества и да се осигури онази форма на храна, която кравите и овцете обичат да ядат. Ферментацията при по-високо рН води до силаж с лош вкус и по-ниски количества захари и протеини.

Да припомним как се прави качествен силаж

Като начало е подготовка на тревата. Първо, пасището трябва да се окоси, когато тревите са с най-високите си хранителни нива. Това обикновено е точно преди да са напълно зрели. Това изискване е от значение, защото всички полезни вещества са в тревата, а оттам и в сеното или силажа. Целта е крайният продукт да е питателна храна за животните за един дълъг период – поне до следващата пролет.

Тревата се оставя да изсъхне на полето за няколко часа, за да се намали съдържанието на влага до около 60-75%. Това ниво ще позволи оптимална ферментация. Ако тревата се остави по-дълго, тя може да стане прекалено суха, ако пък вали дъжд - и двете ще намалят правилната ферментация. Също така, колкото по-дълго тревата не се коси, толкова по-голяма е загубата на хранителни вещества.

Ферментацията

Окосената трева се нарязва на още по-малки парчета и след това се уплътнява, за да се отдели възможно най-много кислород (това е важно, защото микроорганизмите, наречени млечнокисели бактерии, са необходими за извършване на ферментацията, т.е. живот в среда без кислород). Ако силажът трябва да се съхранява натрупан в голяма яма, тракторите и други машини обикновено се движат над купчината трева, докато стане твърда. Ако силажът се съхранява като бали, балиращите машини ще уплътняват тревата, докато работят. Следващата стъпка е да запечатате уплътнената трева с полиетилен, за да не влиза кислород. Купчините силаж се покриват с огромни полиетиленови листове и се покриват (обикновено със стари гуми), за да се осигури максимално уплътняване - балите също се покриват с пластмасова обвивка.

Проблемът с кислорода

Премахването и задържането на кислород е ключова част от производството на силаж. Това е така, защото ферментацията трябва да се осъществи при анаеробни (безкислородни) условия, или правилния тип микроорганизми няма да растат.

Докато кислородът остава, растителните ензими и други бактерии и микроорганизми реагират с растителните захари и протеини, за да произвеждат енергия, намалявайки количеството на тези хранителни вещества в тревата. След като кислородът „отиде нагоре”, бактериите започват да се размножават – те са необходими за производството на силажа, защото превръщат растителните захари в млечна киселина. Това води до падане на рН (сместа е по-кисела). След като рН е около 4-5, захарите спират да се разграждат и тревата се запазва, докато силажът се отвори и изложи на кислород.

Ако рН не е достатъчно ниско,
различен вид бактерии ще започнат да ферментират силажа, произвеждайки странични продукти (като амоняк). В този случай силажът имат лош вкус и не се приемат от крави и овце.

Оптималното съдържание на влага
в свежата трева трябва да е 60-70%. Можете да проверите влажността, като вземете шепа трева и я стиснете здраво в малка топка в ръката си, след което разтворете ръка. В идеалния случай няма да излезе вода от топката, когато стиснете, а когато отворите ръка, топката бавно ще се разпадне. Ако водата изтича, когато изстисквате тревата, тя е твърде мокра (т.е. съдържанието на влага е над 75%) и трябва да се остави да изсъхне още малко.

Ако топката се разпадне веднага, когато отворите ръката си, тя е твърде суха и трябва да се добави малко вода.

Има добра ферментация, ако силажът има свеж и плодов аромат и е жълто-кафяв или зелен. Силажът е лош, ако мирише на гнило или има черни, слузести части.

Опитът на фермерите доказва, че прилагането на

добри управленски практики повишава безопасността на силажа

Предимствата на силажите при зимно изхранване са много. Кои са те разясняват на фермерите специалистите от FAI Farms (Великобритания). С изследванията си те се ангажират да помогнат на фермерите да преодолеят ключовите предизвикателства на хранителния сектор и да приложат по-добри селскостопански практики чрез редовни лабораторни изследвания и иновации в сектора. В това усилие си сътрудничат с редица научни центрове за върхови постижения, включително Oxford University, Reading University и Bristol University, като разработват и прилагат практически решения.

Дори фермерите с малък опит знаят, че зелените фуражи в дажбите през зимата се заместват със сочноплоди и кореноплоди, а също и със силаж. Защо използването на

силажи при храненето на свинете има две предимства:

* Първо възможно е чрез него да се замени част от скъпите концентрираните фуражи с обемисти.

* Второ, с доброкачествения специален силаж на организма се осигуряват витамини, минерални вещества и органични киселини.

Целта е да се подобри дейността на храносмилателните жлези, да се измени благоприятно ферментния състав на храносмилателните сокове и да се повиши перисталтиката на храносмилателния тракт. В резултат на това благоприятно действие на силажите се подобряват смилането и оползотворяването и на останалите фуражи от дажбата.

Силажът е главният източник на витамини при зимното хранене

на свинете. Каротинът от зелени фуражи не само се запазва, но се увеличава малко при силажирането.

Най-добрите зелени фуражи за свинете са и най-добрите суровини за приготвяне на силаж за тях. Следователно могат да се използват: люцерна, детелина, соя, тикви, цвекло, моркови, картофи и др. По-малко подходящи са царевицата, слънчогледът, суданката, захарната метла и др.
Зелените фуражи, от които се приготвя силаж за свинете, трябва да бъдат окосени по-млади, преди фазата на цъфтеж в оня момент на вегетацията, който е установен като краен за изхранването им в зелено състояние.

Приготвят се и специални силажи, които са не само диетични и лесно смилаеми, но и доста концентрирани - в единица тегло съдържат много повече хранителни вещества, отколкото сочните фуражи. Такива

специални силажи се приготвят от зелена люцерна

в стадия напъпване и 10-15% брашно от зърнени фуражи; тикви или цвекло с брашно от витаминно люцерново сено в съотношение 3:1; царевични мамули в млечно-восъчна зрялост. Този силаж е едностранчив въглехидратен фураж, който не се изяжда напълно от младите свине заради обвивните листа на мамулите. Добър силаж се получава от царевични мамули (64%) и моркови с листата (36%). Хранителността му е 0,6 кръмни единици и 18 г смилаем протеин на един килограм. Подобен по хранителност е силажът от 70% царевични мамули в млечно-восъчна зрялост и 30% тикви.

Напоследък се препоръчва и топинамбурът (земната ябълка)

Освен за спиртоваренето и сладкарската промишленост той може да се използва в животновъдството. По външния си вид прилича на слънчогледа, но се отличава главно по наличието на подземни издънки - грудки. Съдържа полизахарида инулин до 22% в грудките и 8-10% в надземните части. По хранителност надземните части превъзхождат слънчогледа и могат да бъдат сравнявани с царевицата. Пригодни са следователно за силажиране. Тяхната стойност се увеличава от обстоятелството, че не изсъхват и остават сочни до късна есен. Грудките се използват за храна на свинете както картофите. Добивът им е 3-4 тона от декар.

Специалните силажи за свине се приготвят чрез подходяща технология за нарязване и раздробяване (царевичните мамули) на суровината. Силажовместилищата трябва да са иззидани и измазани с циментова мазилка. Много трябва да се внимава за спазване на сроковете за силажиране на компонентите. Ясно е, че вкиснатият силаж за нищо не става.

Доброкачественият силаж има запазена структура на растителните части. Цветът му е подобен на изходната суровина, а мирисът - приятен, слабо кисел до сладникаво ароматичен на плодове и препечен хляб.

Доброкачественият силаж е подходящ за всички категории свине

В най-големи количества той се изхранва на бременните свине през първия период на бременност 3-4 кг; на угояваните до 3 кг; за свинете майки през втория период на бременност и кърмачния период - 2 кг; на подрастващите и ремонтните прасета от 0,5 до 1,5 кг. По принцип през първите 10-15 на изхранването се дава по 0,5-1,0 кг на глава.

При храненето на свинете със силаж той трябва да се взема от силажовместилищата непосредствено преди храненето; да се залага толкова, колкото ще бъде изядено; коритата да се държат чисти, един час след залагане на силажа да се отстраняват неизядените части. Необходимо е коритата да се мият често и на 10-15 дни да се дезинфекцират.

При храненето на свинете със силаж той трябва да се взема от силажовместилищата непосредствено преди хранене.
При храненето на свинете със силаж той трябва да се взема от силажовместилищата непосредствено преди хранене.