Според индикативния график най-голямото и очаквано плащане по СЕПП ще бъде между 10 и 20 декември

Държавен фонд „Земеделие” - Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) побликува през изминалата седмица индикативен график за предстоящите оторизации по схемите и мерките на директните плащания за Кампания 2021 г.

Във връзка с новата политика на работа на ДФ „Земеделие“ и поетите ангажименти на ръководството за публичност и прозрачност, Разплащателната агенция информира земеделските стопани кога да очакват постъпления по сметките си до края на тази година. Графикът е публикуван на интернет страницата на ДФ „Земеделие“.

* Първото плащане за Кампания 2021 г. е насочено към животновъдите. До 31 октомври те ще получат първи транш по Схемата за преходна национална помощ за говеда и биволи, необвързана с производството (ПНДЖ 1).

Утвърдената и одобрена ставка е 183,28 лева за говеда и 320,74 лева за биволи. Подпомагането ще бъде изплатено на два транша. По първия транш за говеда животновъдите ще получат по 108,14 лева , а за биволи 189,24 лева.

Общият бюджет по схемата за първи транш е над 18,9 млн. лева.

* От 1 до 10 ноември ще бъдат преведени средствата от първи транш по Схемата за преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3).

Припомняме, че на последното си заседание Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ утвърди близо 34 млн. лв. за първи транш по двете преходни помощи. Както вече споменахме по-горе, от тях над 18,9 млн. лв. са разпределени по Схемата за преходна национална помощ за говеда, а 14,9 млн. лева са предвидени за плащания по преходната помощ за овце-майки и кози-майки.

* В началото на декември ще започнат плащанията за обвързано подпомагане в сектор „Животновъдство“. Оторизациите по схемите и мерките, при които са налице животни, заявени по биологичен начин или в преход към биологично производство, ще бъдат извършени след приключване на всички необходими проверки за биологичното състояние на стопанствата.

* Най-очакваните плащания, тези по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), ще бъдат наредени в периода от 10 до 20 декември 2021 г.

* Субсидиите по мярка 13 „Плащания за райони с природни или други специфични ограничения“ (НР1/НР2/НР3) ще бъдат преведени също в периода от 10 до 20 декември 2021 г.

Припомняме, че графикът за директните плащания е указателен и има за цел да ориентира предварително земеделските стопани за предстоящите оторизации към тях.