Според нашия консултант инж. Бакалов за домашното вино е най-важно да го опазим от поява на болести и дефекти. То трябва да се съхранява при оптимални условия и в затворени съдове.

Един от добрите съдове за съхранение е стъкленият - с вместимост от 10 до 50 литра. На пазара се предлагат съдове от неръждаема стомана, но на по-ниска цена могат да се намерят и добри от пластмаса.

Разбира се, голяма част от стопаните предпочитат традиционно използваните дъбови бъчви за съхранение, но си знаят, че те изискват повече грижи, а ако случайно виното вкисне в бъчвата, тя вече не може да се използва. От всички съдове, освен това, бъчвите се почистват най-трудно.

Вкисването е нелечимо

Откаляването се прави 2-3 пъти. Първото е през октомври или ноември, когато се отделя грубата дрождена утайка. Второто е през декември или януари, а третото в края на зимата, ако има паднала утайка от винен камък.

Въздухът е много важен фактор. Например при допусната температура над 25 градуса оцетната киселина във виното, което е в бъчви, чувствително нараства, заради достъпът на въздух през дъгите, и ако не се вземат мерки то може да вкисне. В неръждаем съд при същата температура виното не променя състава си.

При температура под 17 градуса обаче виното в бъчвите не се променя и оцетната киселина не нараства. Затова да се знае, че независимо дали вино се съхранява в дърво или в други съдове, желателно е това да става при ниска температура.

Наличието на вкиснали стари вина или съдове с домашен оцет заедно с новото вино в помещението, често е причина за вкисване, дори когато температурата на съхранение не е толкова висока.

Цветясването е най-често срещаната болест

Тя се причинява от дрожди, които образуват пелена в непълни съдове в присъствие на въздух. Докато над младо вино има все още пелена от въглероден двуокис условия за цветясване почти няма, но след претакането количеството на въглеродния двуокис над виното намалява и вече съществува опасност от болестта.

Ако се установи цветясване, първо трябва да се отстрани внимателно цветът и виното да се прехвърли в по-малък съд без наличие на въздушна камера.

Виното трябва да се сулфитира с 70 мл 6% серниста киселина на 100 литра, ако не е било изобщо сулфитирано.

Ако при цветясването се е образувала вече дебела пелена, това ще се отрази на вкуса. Ако се стремим да отстраним тази пелена, тя се разкъсва лесно и пада на дъното на съда, тогава посочените по-горе мерки не могат да възстановят вкуса. Затова пелената да се отстрани много внимателно и тогава виното да се прехвърли в нов пълен съд.

Вкисването не се лекува, знак за цветясването е пелената
Вкисването не се лекува, знак за цветясването е пелената