По-често срещано е при палета, като с порастването ще става по-рядко или напълно ще изчезне

Хълцането е нормално за хората, но какво да кажем за кучетата? Бъдете сигурни, че и за тях е така.

Точно както при хората, хълцането бива причинено от спазъм в диафрагмата – мускула под белите дробове. Спазмът причинява рязко затваряне на глотиса – отвора между гласните струни. Това води до специфичния звук. Кученцата понякога ще хълцат, след като ядат или пият твърде бързо, когато са уморени, много развълнувани или им е твърде студено.

Учените всъщност не знаят защо хората, кучетата и другите бозайници хълцат.

Една от теориите е

че това остава от времето, когато се развиваме вътреутробно. Ембрионалното хълцане е документирано при много видове бозайници, като е възможно то да е начин за трениране на дихателните мускули.

Тази теория може да обясни защо хълцането е много по-често при палетата, отколкото при възрастните кучета. С порастването вашият любимец вероятно ще хълца по-рядко или изобщо няма.

Друга теория е, че хълцането е начинът на вашия четириног приятел да облекчи газове или разстроен стомах.

Обикновено изчезва от само себе си

Разбира се, има много стари приказки за това как да се отървете от човешкото хълцане, като например да задържите дъха си, да дръпнете езика си или да ви стреснат. Но никой не знае дали те наистина работят.

Няма смисъл да се опитвате да уплашите кучето си или да дърпате езика му, тъй като подобни методи вероятно ще го притеснят повече от хълцането. Но има три неща, които може да направите и да бъдат полезни:

* Успокойте неравномерното дишане: помогнете на дишането на вашето куче да стане по-стабилно и ритмично. Обикновено, ако го накарате да легне по гръб и го разтриете добре, това може да помогне за отшумяване на хълцането.

* Дайте му вода: както при хората, водата може да помогне при хълцане. Просто се уверете, че кучето ви пие спокойно и бавно.

* Овладейте бързото хранене: хълцане може да възникне, ако кучето ви яде твърде бързо. Опитайте се да го храните с по-малки порции наведнъж, за да избегнете хълцане.

Ако кучето ви има хълцане повече от няколко часа или ако то премине в хриптене, причинява неравномерно или затруднено дишане, трябва да го заведете на ветеринар за преглед. Необузданото хълцане може да бъде симптом на по-сериозен проблем.