Концернът придоби испанската компания за прецизно животновъдство Faromatics

Faromatics (Farm Robotics and Automation) е създателят на ChickenBoy – първият в света робот, окачен на тавана, който автономно наблюдава домашните птици, за да помогне на фермерите да увеличат хуманното отношение към животните и производителността.

Патентованата система използва сензори и изкуствен интелект за измерване на широк спектър от различни параметри, включително топлинно усещане, качество на въздуха, светлина и звук.

Вицепрезидентът на AGCO Ерик Хансотия казва, че придобиването подкрепя визията на компанията да предлага интелигентни селскостопански решения във всяка област на своя бизнес. „Ние сме развълнувани да създадем интелигентни технологични решения за животновъдите,

да укрепим съществуващите си възможности и да ускорим иновациите,

които помагат на нашите клиенти да увеличат рентабилността, като същевременно подобрят хуманното отношение към животните“, добавя той.

Faromatics е основана през 2016 г. Компанията разработва и други интелигентни роботизирани решения.
AGCO притежава също Tecno Poultry Equipment, която произвежда автоматизирано и компютъризирано водоснабдяване, хранене, събиране на яйца, климатични и почистващи системи за отглеждане и кокошки носачки, и Cumberland – широка гама от оборудване за птици, включително системи за хранене и напояване, вентилационно оборудване, нагреватели и оборудване за гнездене.