Той е на израелския стартъп Beewise, който в момента е съсредоточен върху пазара в Северна Америка, а следващи са Австралия и Нова Зеландия

На австралийското място за срещи на агротехниката EvokeAg, Саар Сафра, главен изпълнителен директор на BeeWise, каза, че неговата компания е установила след строги тестове в САЩ, че BeeHome може да съдържа приблизително 24 кошера, което се равнява на милиони пчели. Той предполага, че Beehome ще работи добре и в Австралия.

Австралийският пазар

Сафра обясни, че е „доста изумен и изненадващо възхитен от австралийския пазар“. „Имаме голямо търсене на нашето устройство и хората поемат инициативата да говорят с нас за това“, споделя изпълнителният директор на стартиращата компания. И добавя, че докато в момента са съсредоточени върху пазара в Северна Америка, следващите са Австралия и Нова Зеландия.

Той посочи, че Beewise тепърва започва да научава за австралийския пазар. В момента компанията търси и намира подходящите партньори там. Beewise първо иска да анализира и разбере нуждите на местния пазар. „Какви са възможностите, къде можем да помогнем? Има ли реална стойност в това, което можем да произвеждаме? Въз основа на това решаваме следващата си стъпка“, обяснява Сафра.

Увеличава капацитета на опрашване

Автономният пчелен кошер със слънчева енергия интегрира роботизиран пчелар, управляван от ИИ, за защита и подхранване на пчелите в естественото им местообитание. Само преди няколко седмици Beewise пусна на пазара своя интелигентен дом за пчели в Калифорния. Компанията също наскоро обяви кръг за финансиране от Серия А за 10 милиона щатски долара, воден от Fortissimo Capital.

Използвайки денонощно наблюдение и интелигентна технология, която значително увеличава капацитета на опрашване и производството на мед, Beehome автоматично открива заплахи за колонията на пчелите като пестициди или наличие на паразити. Роботизираната система реагира чрез справяне със заплахата в реално време, на място. Това денонощно наблюдение и лечение не изисква човешка намеса. То защитава популацията на пчелите и ѝ помага да процъфтява.

Дългосрочни резултати

Според Beewise, с Beehome, колапсът на пчелите се намалява с цели 80 процента, а оперативните разходи - с 90 процента. Пчелите са защитени в естественото им местообитание от множество екологични заплахи, опрашването е засилено и производството на мед е увеличено, укрепвайки цялата екосистема за дългосрочни резултати.

Докато Австралия остава единственият континент, свободен от акара Вароа, в световен мащаб малкият паразит е осакатил медоносните пчели, особено в Европа и Северна Америка. Beewise е създал инкубатор, където рамките на пчелните ларви се нагряват, което унищожава акарите, без да навреди на пилото.

През последните три години Саар Сафра и неговият екип изпробваха устройството си с помощта на тестови места в Калифорния и Израел. Beehome струва 400 долара на месец. Beewise ще продължи да добавя функции към своя дизайн. 

 BeeHome може да съдържа приблизително 24 кошера, което се равнява на милиони пчели
BeeHome може да съдържа приблизително 24 кошера, което се равнява на милиони пчели