Точно в 12 часа десетки земеделски производители от Пловдивско блокираха пътя Пловдив-Карлово при отбивката за с. Калояново. С викове "Оставка" и "Всеки ден ще е така" те излязоха на шосето.

Стопани от Ръжево Конаре, Белозем, Шишманци, Маноле, Дълго поле и Колековец протестират срещу неясните обещания за обезщетения от градушката, която миналата седмица унищожи напълно продукцията им.

 "Идват, гледат и казват, че ще ни дадат по 100 лева на декар. С тези пари не можем да изчистим дори поразените растения. При декар пипер, ако бъде реализиран, добивите са минимум 3000 лева. Вижте за каква загуба става въпрос", казват производители от с. Белозем. С тях е и кметицата Виолета Петрова. Утре в селото на посещение пристига президентът Румен Радев и те са категорични, че ще поставят пред него остро проблемите.

"Дойде в петък комисия от Раковски при мен. Обясниха ми, че трябва да изтегля молбата си за обезщетение, защото няма да получа субсидия. Какво общо има едното с другото? Убеждават ме, че имам пуснати фактури и трябвало да ги анулирам. А после като дойде проверка от НАП какво правя", пита Тодор Костадинов, който отглежда стотици декари зеленчуци в Белозем.

"За пробитите оранжерии от градушката дума не отваряли от земеделските служби. Казват, че за тях няма да получим нищо", негодуват производители.

Те питат дали експертите, които извършват огледите, някога са се занимавали със земеделие. Ако са го правили, няма да говорят глупости, че растенията щели да се възстановят. Как ще се възстанови поразеният зеленчук и плод? Той просто гние. А и през септември за кога да се възстановява", недоумява Тодор Костадинов.

 "Пристигат, снимат, гледат и накрая нищо", включват се и други отчаяни стопани. Те не искат да застраховат продукцията, защото опитът им показвал, че при подобни случаи нищо не получавали.

"Отглеждам 100 декара ориз. Комисията дойде и каза, че трябва цялото поле да унищожа, ако искам да получа обезщетение. Добре, ще го унищожа. А колко ще ми платят? Никой не казва", отчаян е Ангел Ангелов от Белозем.

"В четвъртък сме пред парламента и ще го блокираме", заканиха се гневните земеделци. При блокадата на пътя те пропускаха линейки. Преди да излязат на шосето те дадоха път на колона сватбарски коли. "Хората не са виновни, че да ги блокираме", заявиха протестиращите. В 12,20 часа те освободиха пътя. Тодор Костадинов от Белозем.

Тодор Костадинов от Белозем.