В Източна Европа вирусът се разпространява и в свинеферми с висока биосигурност, алармират ветеринарните служби в ЕС

Д-р Енрик Марко*

След като африканската чума по свинете (АЧС) буквално превзе Европа през 2020, сега отново настъпва сериозно както на Стария континент, така и в Югоизточна Азия. Според специалистите отново

хиляди свиневъди е необходимо да преразгледат

биосигурността на фермите си

За тях е важно да знаят възможните пътища на заразяване със смъртоносния за свинете вирус. Това е заболяване, което се пренася на големи разстояния вследствие на действията на хората или както в болшинството от случаите на заразяване в Европа - чрез дивите свине.

Основните фактори, допринасящи за пренасянето на вируса, са заразени кръв и месо, поглъщани от здрави свине. При това при преместването на къси разстояния основна причина на заразяването е непосредственият контакт.

Тревожен е фактът, че в Източна Европа вирусът на африканската чума по свинете се разпространява и в свинеферми с висока биосигурност.

Изследване на датски учени (Ан-Софи Олесен, Луиз Лозе, Мете Фримондт Хансен и кол.) оценява риска от заразяване на свинете с вируса на африканската чума по свинете

при поглъщане на оборни мухи

(Stomoxys calcitrans е кръвосмучеща муха - важен преносител на опасни за хора и животни заболявания).
Изследването е направено с дванадесет 8-9-седмични датски свине (хибриди Ландрас х Йоркшир х Дюрок), разделени в три групи, отглеждани в три отделни помещения с 3-степенно равнище на биосигурност.

Група 1 била инокулирана (изкуствено заразена) с кръв, смесена с кръв, получена от свине, заразени с АЧС-изолат от Полша.

Група 2 била инокулирана перорално (приемане през устата) с уловени оборни мухи (Stomoxys calcitrans), които след хващането им били умъртвени и подложени на хомогенизация.

Група 3 - неповредени мухи (20 бр. на глава) били въвеждани във фуража (около 100 г), който след това бил изхранван на всяка свиня.

Мухите за инокулация на групи 2 и 3 били уловени със сак в непосредствена близост до отглежданото поголовие. Преди да бъдат умъртвени чрез замразяване, мухите в продължение на 1 час били хранени със заразен вирус на АЧС кръв. Храненето на мухите с кръвта било потвърдено визуално чрез стереомикроскопия на тяхната коремна област, проведена веднага след храненето и умъртвяването. По-ранните изследвания показали, че за заразяването на мухите този метод е ефективен.

В процеса на изследването всеки ден били регистрирани клиничните показатели на всяка свиня (в това число и ректалната температура), въз основа на които бил определян общ клиничен показател. По време на изследването e вземана кръв и e приготвяна кръвна плазма.
Въз основа на клиничните симптоми и на вирeмията (попадане на вирус в кръвния поток) били установени

два явни случая на заразяване

Във всяка група резултатите показали, че само 25% (група 1) и 50% (групи 2 и 3) от свинете били заразявани чрез перорално попадане на вируса на АЧС в храносмилателните им органи. А останалите свине се заразявали чрез контакт с вече заразените свине от своята група. Клиничните симптоми и виремичността при тези останали свине се появява 5-8 дни по-късно, отколкото при свинете, заразени с вируса перорално.

Получените резултати показват, че освен че S. calcitrans служи за АЧС като механичен вектор при храненето на свинете (Mellor и др., 1987), заразяването също така може да стане в резултат на

поглъщане на напили
се с кръв оборни мухи

Свинете са се заразили с вируса на АЧС при изхранване на 20 нахранени със заразена кръв мухи. Разбира се, такова количество като еднократна порция при случайно поглъщане изглежда високо, но за да се установи инфекция, попаднала в организма перорално, е необходимо относително голяма доза АЧС (Howey и др., 2013).
Изследването повдига въпроса за възможността за пренасяне на вируса на АЧС от мухи чрез поглъщането им. И резултатите му потвърждават тази теза.

Коректно е да отбележим, че за заразяване на свинете, поглъщали голямо количество мухи - 20 бр., при това, които обикновено живеят във фермата, без да отлитат от нея. Затова те могат да играят роля за вътрешно заразяване, но ролята им не е голяма при заразяване на други свинеферми.

Въпреки това възможността по-едри насекоми, движещи се на големи разстояния, такива като конската муха, биха могли отначало да се хранят от трупа на умряло диво прасе в околностите на свинефермата, а след това да бъдат погълнати от домашни свине, поставяйки под заплаха биосигурността.

За постигане на висока биосигурност е важно не само да има необходимата ограда на свинефермата, но и

да се поддържа висока хигиена на околната територия

с цел избягване приближаването на диви животни, но и контейнерите за труповете на животните винаги трябва да са добре затворени.
--------------

* Д-р Енрик Марко е член на различни професионални асоциации (Колежа на ветеринарните лекари - Барселона, Съюз на ветеринарните лекари, работещи в областта на свиневъдството, на ANAPORC, член е на Научния комитет на свиневъдите и патолозите, има магистърска степен от Факултета по ветеринарна медицина в Автономния университета на Барселона), автор на статии в няколко специализирани списания, участник в различни конференции на национално и международно равнище

БОЛЕСТТА В ЕВРОПА

Африканската чума по свинете (АЧС) е потвърдена за първи път при домашни свине в Германия, съобщи министерството на земеделието на 16 юли, а Институтът „Фридрих-Льофлер” потвърждава резултатите.

Докладът идва от Източната провинция Бранденбург, където са и първите случаи на АЧС при дивите свине в страната през септември 2020 г. Оттогава министерството на земеделието на Бранденбург съобщава за вирусно-позитивни случаи на АЧС, открити в пет области, а най-силно засегнатата е с 654 случая. Към 13 юли 2021 г. общите случаи на АЧС сред дивите свине в Германия достигнаха 1548 животни, информира feedstrategy.com.

Болестта е открита и при свине в една биологична ферма с 200 животни, както и в малко стопанство със само две прасета, съобщи министерството на здравеопазването в Бранденбург. Всички животни са изклани. Бранденбург граничи с Полша, която потвърди 20 огнища на АЧС при домашни свине тази година, като засегнати са 25 000 свине. „Почти година се борим срещу огромния натиск на болестта от Полша“, напомни министърът на здравеопазването в Бранденбург Урсула Нонемахер. В изказването тя изразява съжалението си за първите случаи на АЧС при домашните свине, но напомня, че тази възможност никога не би могла да бъде напълно изключена. (БФ)

От втората вълна на АЧС Китай губи 8 млн. прасета от началото на 2021 досега. Застрашено е възстановяването на националното стадо, информират световните агенции.
От втората вълна на АЧС Китай губи 8 млн. прасета от началото на 2021 досега. Застрашено е възстановяването на националното стадо, информират световните агенции.