Някои растения се приспособяват по-трудно, други са форсирани или забавени в растежа

Оказва се, че по една или друга причина някои цветари не успяват да накарат любими и модерни цветя да разцъфтят отново след т.нар. магазински цъфтеж.

Къде е грешката? В цветето или в обгрижващия го? В условията или в производителя?

Нека започнем първо с вносните цветя. Всички по-екзотични красавици идват от чужбина. Налага се да понесат дълги часове затворени в хале, камион, хладилник, пакети, целофани и хартии, натикани плътно едно до друго. Често ниските температури се отразяват пагубно при изваждане в условията на по-висока температура. Започват различни процеси на гниене, опадат цветове и листа, стресът може да предизвика преминаване в покой или задържане на развитието.

С две думи, не е чудно, че вносните растения се приспособяват по-трудно и имат нужда от повече дундуркане.

Родното ни производство е обсъждано много пъти. Що се отнася до градински и балконски растения, няма по-добър избор. Но и при него може да се получат гафове.

За да произведе по-бързо готов продукт, производителят тори усилено, а спре ли веднъж храната, цветето се чуди какво става.
Другата крайност пък е забавянето в реализацията на цветята. В такъв случай, понякога се третират с растежни регулатори за забавяне на растежа, поддържане на компактна форма и т.н. Прекаляването води до трайно объркване и отсъствие на каквото и да е било развитие или бързо преминаване през различни биологични фази и смърт.

В крайна сметка всички казуси са различни…