В храненето на животните важно значение има витамин B12, под влияние на който се усилва постъпването в клетките на организма на белтъчини, въглехидрати и минерални вещества. Особеността на този витамин е, че съдържа 4,5 процента кобалт. От това следва, че в стомашно-чревния тракт на преживните животни витамин B12 се синтезира по-интензивно, когато храната им съдържа повече кобалт.
Дефицитът на кобалт се отразява по-зле на овцете, отколкото на кравите. Той води до липса на апетит, тежко изтощение, слабост, анемия, намален фертилитет. Всичко това се отразява негативно на млечността и на вълната на овцете. Също така води до намален имунитет. Затова при изхранването на овцете не трябва да се допуска недостиг на кобалт, тъй като при липсата му има голяма вероятност животните да не са способни да синтезират достатъчно витамин B12.