През последните месеци болестта син език обхвана поетапно почти цялата ни страна. Към момента са превзети повечето области, а есента, когато се очаква причинителите на заболяването - насекомите, да намалеят и то да отшуми, е все още далеч. Забраната за паша през вечерните и нощните часове на преживни животни до известна степен ще понижи заболеваемостта, но това няма да спре заразата.

Какви възможности имат фермерите

Някои от животновъдите, при които синият език все още не е пристигнал и при които пробите от лабораториите са отрицателни, но те все пак са решили да сложат край за тази година на отглеждането на животни, могат да получат поне малко удовлетворение от своевременната продажба на месото на застрашените животни

С оглед превенция на разпространението на заболяването транспортът на живи животни в страната е строго забранен. Но евентуално по инициатива на фермерите все още не е късно провеждането на съответен анализ и разрешение от страна на компетентните органи от БАБХ на възможността при инициатива от страна на заинтересовани фермери да се постигне допълнителна финансова възвращаемост на положения от тях труд. Тя би могло да допълни своевременно отпуснатите от Министерството на земеделието и храните средства за пострадалите от заболяването животновъди.

Според европейските изисквания за хуманно отношение към животните фермерите в момента са задължени да не оставят животните без специализирана ветеринарна помощ при страдания, причинени от заболявания или увреждания. При съмнение относно здравословното състояние на животните единствено ветеринарният лекар е компетентният специалист, който може да прецени дали е целесъобразна и с какво да се проведе терапията на животните, или те следва да бъдат насочени за клане с оглед прекъсване на страданията им.

В тази връзка следва да се поясни какви са изискванията за провеждане на т.нар. неотложно клане. Според съвременната нормативна база неотложно е клането на животните, разпоредено от ветеринарен лекар поради нещастен случай или сериозни функционални и физиологични смущения в здравословното им състояние. То може да се извърши и извън кланицата, но в присъствието и под контрола на ветеринарен лекар, когато транспортирането на животното е невъзможно или ще му се причинят допълнителни страдания.

Причини за неотложно клане са най-често инциденти със здрави живатни (тежки травми, счупвания на крайници, остро подуване на търбуха, трудно раждане и др.), при които лечението не е оправдано, а превозването до кланицата е свързано с допълнителни страдания на животните. Друг случай е приемането на токсични вещества, но само такива, при които клането и консумацията на месо от животните са разрешени.

Във все още незаразени стада при животните, които са показали отрицателни резултати при изследването за син език в оторизираната лаборатория, би могло да се анализира възможността от причисляването им към тази категория животни за клане, при които да се подходи радикално, преди да са се заразили с болестта. Би могло и да не се транспортират до кланицата, а да се използва възможността на разпоредбите за спазване на изискванията за хуманно отношение и да бъдат зашеметени и заклани на място във фермите.

При преценка на ветеринарния лекар от ОДБХ на необходимостта за прилагане на разпоредбите за неотложно клане, стопаните следва да обсъдят с него, както и с отговорника и държавния ветеринарен лекар от най-близката кланица, възможностите и изискванията за приемане на трупове от заклани във фермите животни.

При разговора с ветеринарния лекар следва да се обсъдят и въпросите, свързани с евентуално използваните при животните лекарствени средства преди инцидента. Ако след последното третиране не е изминал т.нар. карентен период или това е времето за отстраняване от вътрешните органи и месото на остатъчните количества от лекарствените средства, обикновено месото на такива животните не може да се използва за консумация от хора. В този случай е стопански неоправдано, а и неправомерно такива животни да се насочват за транспорт и клане. Месото от третирани с лекарствени средства животни има ниски технологични качества, често неприятна миризма, а може да е и токсично или да предизвика алергични реакции при консуматорите.

Но ако пострадалото животно наскоро е приемало или е било третирано с медикаменти, преди да бъде заклано но се изчака изминаването на карентния срок приживе и то се заколи едва след това, тогава месото му може се използва за консумация от хора. Ако изчакването на карентния срок може да причини ненужно страдание на пострадалото животно, то не бива да се държи живо и да страда.

При клане на животни, при които не е изтекъл карентният период от третирането с лекарствени средства, месото им се насочва за техническо оползотворяване в екарисаж или се унищожава чрез загробване на регламентирани от ветеринарните власти места.

В случай че се касае за неотложно клане във фермата, при това във всички случаи трябва да се спазват изискванията за хуманно отношение към животните.

Едно от тях е изпращане от кланицата на обучени специалисти, извършващи зашеметяването и клането на животните със специализирани уреди, каквито са пистолетите с прихванат болт, както и другите, използвани в кланиците приспособления за хуманно зашеметяване на животните.

Клането във фермата не трябва да става в обора при останалите животни при което те чрез обонянието си могат да бъдат подложени на необоснован стрес, оказващ влияние на общото им състояние. Би следвало в такива случаи животните да се изведат от оборите, а тяхното зашеметяване и клане да се извършат в обособени отделни помещения извън оборите или на водоснабдени площадки, разполагащи с наклон и подходяща канализация, както и място за повдигане на труповете във висящо положение.

Важно за фермерите е да знаят, че при неотложно клане във фермата те трябва да инициира извършването на предкланичния и следкланичен преглед на животните и съответно на трупното месо, което може да стане само от компетентен ветеринарнен лекар.

След клането на място трупът на животното заедно с вътрешностите трябва да се транспортира възможно най-бързо до най-близката кланица.

ВАЖНО! Ако времето между клането и приемането в кланицата е повече от два часа трупът и вътрешностите трябва да бъдат поставени в хладилник за охлаждане.