Поради особената структура на козето мляко получаването от него на масло е значително затруднено.
МАСЛО ОТ СУРОВО КОЗЕ МЛЯКО (ПРОКИША).
След издояването прецедете и налейте козето мляко в съд, отговарящ по обем на уреда, в който ще го избивате. Прибавете в млякото закваска от 1 процент българско кисело мляко. Съхранявайте го при стайна температура. Прецедете и добавете следващото издоено мляко след предварително разбъркване на заквасеното мляко в същия съд. Добавяйте мляко, докато количеството му достигне обема на уреда, в който ще става избиването за масло (той може да бъде дървен - вертикален пресен конус, метален или пластмасов).
МЛЯКОТО ТРЯБВА ДА ПРИДОБИЕ ПРИЯТНО КИСЕЛ ВКУС
след което го охладете до 12-13 градуса и го прехвърлете в уреда за избиване. Много важно е
МЛЯКОТО ДА ЗАПЪЛВА ЕДНА ТРЕТА ОТ ОБЕМА НА СЪДА ЗА ИЗБИВАНЕ
Избиването продължава около 1 час. Маслото започва да се отделя по повърхността на работния материал във вид на дребни зрънца (оризови до грахови). Излейте мътеницата и промийте маслото 2-3 пъти със студена питейна вода (10-15 градуса), за бъдат отмити белтъчините от маслото.
КАЧЕСТВЕНОТО МАСЛО СЪДЪРЖА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 16 ПРОЦЕНТА ВОДА
За да го постигнете, пресовайте промитото масло с валяк (точилка за баница). Съхранявайте маслото в подходящ съд в хладилник.
Коментари