Кризата и ниските доходи са причината за повишения интерес към висококачественото диетично месо домашно производство. За година зайкиня може да роди около 30 зайчета, а това са до 70 кг перфектно месо
Доц. д-р Валентин Иванов
Не за първи път фокусираме вниманието към зайцевъдството. Практиката е доказала, че е изгодно да се отглеждат зайци поради високата им плодовитост, освен това те растат и узряват доста бързо. Например за година здрав заек може да роди около 30 зайчета, а това са до 70 кг перфектно месо. Приплодите съответно ще дадат същия брой качествени кожи. А от един пухкав заек можете да получите до 1 кг пух годишно и много козина, от която се изработват кожухчета, които често се бъркат с кожа от самур и норка.
Техниката на отглеждане на зайци се основава на два метода:
1) чистопородно размножаване (между индивиди от една и съща порода) и
2) кръстосване на индивиди от различни породи.
Първият метод се използва, когато няма нужда от подобряване на породата. Но веднъж на всеки 2-3 години стопанинът трябва да въвежда нова кръв - мъжки и женски, за предпочитане от ферми за разплод.
Зайците винаги са търсени - използват се за месо, пух и козина. От пух се правят филц и ценни разновидности на велур. Месото се препоръчва от диетолози като алтернатива на всички останали видове меса поради високите си хранителни качества, ниското съдържание на калории и
почти пълното отсъствие на холестерол
Така че заешкото месо е незаменимо, особено когато всички други видове меса могат да бъдат нежелани, например от хора, страдащи от наднормено тегло или сърдечни заболявания. Освен това заешкото е препоръчително да се консумира от бременни и кърмещи жени.
И независимо от финансовата криза и инфлацията, семейният бизнес с отглеждане на зайци е печеливш дори осъществен в рамките на една година – от ранна пролет до късна есен. Може и през зимата, ако стопанинът живее целогодишно на вилата или на село. Защото разходите за отглеждане са сравнително ниски, а възвръщаемостта е висока и търсенето е целогодишно. И дори стопанинът да не произвежда, а да купува всичко необходимо (фуражи, оборудване и т.н.), при отглеждането на 50 майки и техните приплоди спокойно
се изкарва един приличен доход
от около 600-700 лв. на месец,
Естествено, не е лесно. За да има успех, стопанинът трябва да прави всичко сам – да храни зайчетата, да чисти клетките, да помага при заплождането, да разпределя малките, да овладее и усъвършенства тънкостите и т.н.
А ето и още една сметка: една зайкиня ражда средно 8 малки. В рамките на една година, при добри грижи, може да се заплоди 6-7 пъти. По този начин се отваря възможност за продажба и на млади зайчета. В зависимост от предназначението продажната цена e висока – няма фиксирана горна цена, а стартира от:
* едномесечно зайче - 10 лв.,
* двумесечно - 20 лв.,
* тримесечно - 25 лв.
Така че освен за месо, стопанинът може да продава и приплоди. На 3 месеца теглото на зайчето варира между 3 и 3,500 кг живо тегло, в зависимост от породата. Разходът за отглеждане на едно зайче до 3-месечна възраст, с тегло около 3 кг, възлиза на около 11 кг гранулиран фураж. Цената на килограм гранули е около 1 лв. Това налага продажбата на поне 4 зайчета от всяка една майка, при всяко едно заплождане, за да има рентабилност.
Отглеждането може да бъде
групово и индивидуално
В първия случай младите се поставят в клетки за възрастни, по 6-7 броя във всяка, като се избират по възраст, тегло, пол. Женските и мъжките за ремонтни цели се държат не повече от 4 в една клетка. Но след като се появят първите признаци на бременност, женските се настаняват отделно. Трябва да се следи поведението на мъжките и ако са агресивни или летаргични и болни, да се отстраняват от общата клетка. Така се избягва разпространението на болестите, а и нараняванията при мъжкарите намаляват.
Когато настанявате зайците в клетките, трябва да имате предвид, че те не понасят течението и големи колебания на влажността. Затова не се препоръчва отглеждането в райони в близост на заблатени терени с висока влажност. Препоръчително е зайчарникът да е с южно изложение. Тогава може да отглеждате зайци на открито през цялата година, което ще повлияе положително на здравето и състоянието на животните, а оттам и на качеството на козината и кожите.
В райони с висока влажност и ниски температури е по-добре да се използват преносими клетки, които се преместват за зимата в стая, където се монтират на няколко нива, за да се спести място.
Температурният режим
За зайците температурата от 14-16 градуса е оптимална за тяхното благосъстояние. При температура от 7-8 градуса растежът при малките спира, а при 30-35 градуса задължително трябва да разположите в помещението овлажнители и климатици.
Храненето също е изключително важно. Затова при избора на фураж се съобразете със следните стандарти (за 1 кг живо тегло):
0 възрастни зайци - 30-32 фуражни единици;
0 по време на периода на чифтосване - 35-40 фур. ед.;
0 бременни зайци - 40-45 фур. ед.
Количеството храна може да се увеличи в зависимост от размера на котилото. Младите животни на възраст над 4 месеца трябва да консумират 175 фуражни единици. Освен това трябва да се следи съдържанието на протеин във фуража. Обикновено това са 12-16 грама на 100 грама фуражни единици, за кърмещи и бременни зайци - 15-18 г. Освен това има стандарти за съдържанието на сурови фибри, които са необходими за добро храносмилане.
Първото чифтосване на женските е на възраст около 4,5-5 месеца. Младите животни са готови за продажба за месо след 3-ия месец. Младите женски са по-продуктивни при отглеждане за месо, но млечността им не е висока, така че не се препоръчва да ги оставяте да хранят повече от 6 зайци.
Зайци, достигнали 1,8 кг тегло, са
готови за продажба за месо
и се разделят на две категории в зависимост от телесното тегло. Угояването обикновено се прави за 3-4 седмици, при възрастни зайци - 2-3 седмици. В диетата трябва да се включват клони от иглолистни и широколистни, копър, кимион, пелин - тези растения спомагат за повишаване на апетита.
Съвети при отглеждане
Продуктивността на пухените зайци се увеличава, ако веднъж седмично към храната се добавя малко кобалтов хлорид (1-1,5 мг на индивид). Прахът се разтваря във вода и се смесва с храната. Това трябва да се направи в самото начало на събирането на пух. Вместо хлорид може да се използва кобалтов нитрат, чийто ефект не е по-различен.
За да не пада пухът при съхранение, се поставя в плътно затворени кутии с приблизителни размери 80 х 50 х 50 см. Там се поставят около 6-7 кг пух. На дъното се забиват колчета на разстояние 10-12 см едно от друго с височина, равна на височината на кутията. Слагат се торбички с нафталин, за да не се появяват молци, или цвят от лавандула.
Нови, току-що закупени за увеличаване на поголовието зайците се поставят отделно от останалите поне за месец. Ако през този период не се открият отклонения от нормата - поведението и състоянието на животните не предизвикват съмнения и страхове, те могат да бъдат пуснати при другите зайци.
Коментари