Огънят е един от онези елементи, на които можете да се възхищавате безкрайно. Може би всеки от нас неведнъж е гледал пламъка на дървата, изгарящи в камината дълго време. Очарователна гледка, нали?

Живият огън не остава незабелязан от ландшафтните дизайнери, защото градинският парцел е идеално място за създаване на красиви и безопасни огнища, които могат да направят прохладната вечер и мрачната сутрин по-уютни.

Камината на открито е свежо и нестандартно решение за организиране на градинска зона за отдих. Декорирането на вашия двор с такъв дизайн не е толкова трудно - можете да го купите в готов вид, да наемете специалисти, които ще я сглобят директно във вашата градина, а също така можете да направите камина със собствените си ръце.

Предимствата на зоната за барбекю 

* Възможносттта да се отпуснете в студена нощ.

* Примамва приятели за почивка и компания.

* Храната приготвена на барбекю е много по-вкусна, а не просто печена във фурната.

* Дизайнът на пещта-барбекю може да допълни и украси декора на градината.

Дизайнът е според ролята 

Градинските печки и камини могат да бъдат различни по дизайн, което пряко зависи от тяхното предназначение. Преди да започнете строителството, трябва да решите от какъв вид камина имате нужда.

Ако искате тя да е в ролята на градински декор - да се възхищавате на огъня и да се топлите близо до него в хладно време - по-добре е да изберете дизайн, подобен на домашните. Популярните камини за барбекю могат да имат подобна форма, важно е само правилно да се вгради решетка в тях и да се оборудват с навес.

Друг вариант са камините с печка, които са алтернатива на лятната кухня. Тук също е необходим навес, а самата конструкция е по-скоро като малка печка, която обаче не я лишава от нейния декоративен ефект.

В интернет можете да намерите много готови схеми за градински камини, предлагани от специалисти. Важно е да изберете този, който най-добре отговаря на вашите изисквания.

Къде е мястото 

Най-подходящото място за градинска камина е тих кът в близост до зоната за отдих или барбекю. Изглежда, че всичко е просто: тези, които почиват близо до камината, няма да се притесняват от дима - той ще избяга в комина, но е необходимо да се погрижите за близките предмети.

Когато поставяте камина в градината близо до къщата, трябва да вземете предвид преобладаващата посока на вятъра на възможните места за камината. Трябва да се монтира така, че вятърът да не насочва дим и сажди към прозорците и вратите, нито към детската площадка и вътрешните дворове.

Освен това градинската камина трябва да бъде правилно интегрирана в ландшафтния дизайн на обекта. Не се препоръчва и да се засаждат растения в непосредствена близост - около камината трябва да има открито пространство.

Не са нужни причудливи екзотични растения близо до зоната на камината. По-добре е да има обикновена морава или цветна леха с прости ярки цветя. Жив плет или декоративна оградна стена, разположени откъм подветрената страна, ще помогнат да се направи зоната с камина по-удобна.

Необходимите материали за изграждане 

Не можете да изградите сами камина в градината без чертеж. Ако за първи път строите градинска камина и не възнамерявате да търсите помощ от специалисти, изберете един прост и разбираем проект.

Освен това трябва да се запасите с необходимите инструменти и материали. За обикновена декоративна камина експертите препоръчват да имате: кофражни дъски, цимент и пясък, трошен камък, контейнер и шпатула за смесване на бетон, обикновени и огнеупорни тухли, метална скара, метален профил, фитинги, нивелир, мистрия, чук, материал за външната декорация на камината.

Броят и видът на материалите могат да бъдат коригирани в зависимост от индивидуалните изисквания на проекта.

Стъпка по стъпка 

* Подготвителен етап
Започваме изграждането на камина, като маркираме територията. След това копаем изкоп за основата. Дълбочината му трябва да бъде най-малко 40 см, а ширината - с около 10 см повече от размера на основата, предвидена в проекта, това е надбавка за свободно пространство в близост до конструкцията.

* Изливане на основата

Запълваме изкопа с 10 см слой отломки. Монтираме кофража по периметъра на изкопа. Монтираме армировката. След като основата е напълно подготвена, правим бетонен разтвор от натрошен камък, пясък и цимент в съотношение 4х3х1. Напълнете изкопа с добре разбърканата смес, изравнете повърхността и оставете основата да изсъхне напълно за 2-3 дни. Когато хоросанът се хване, не забравяйте да свалите кофража.

* Тухлена зидария

На подготвената основа маркираме дизайнерските контури на камината, поставяйки тухлите "сухи" и внимателно изравняващи правилните ъгли. След това поставяме първия ред тухли върху хоросана. Използвайки нивото, проверяваме дали тухлата е разположена равномерно. Коригираме нередностите, като постепенно изместваме тухлите със зидарски чук. Разполагаме втория и следващите редове, като се уверяваме, че зидарията остава равна.

* Използваме огнеупорни тухли за горивната камера

За да увеличите топлоустойчивостта на бетона при полагане на огнището, добавете 1,5 кг сол за всяка кофа хоросан или използвайте специални готови смеси. Инсталираме метална решетка в долната част на горивната камера. Ако устата на камината трябва да бъде проектирана под формата на свод, правим шаблон под формата на арка от гъвкав материал, например шперплат и поставяме тухли върху него, правейки клиновидни пролуки между тях пълни с хоросан.

* Външната повърхност на камината
се шлайфа, след което се облицова с топлоустойчив материал. Доломитовите или базалтовите плочки са подходящи за декорация на външно огнище. Трябва да се избягват материали за облицовка, чувствителни към температурни контрасти и отрицателни климатични влияния.

Камината е почти готова. Остава да се предпази комина от дъжд с калаена капачка и да се изчака конструкцията да изсъхне напълно.

Грижите не са сложни 

Поддържането на градинската камина в ред не е трудно. През цялото време на използването й е достатъчно само да отстранявате пепелта, когато се натрупа. Преди зимата конструкцията трябва да се почисти от мръсотия и да се покрие за по-добро запазване.

Описаната технология е един от най-простите начини за изграждане на градинска камина. Разбира се, не всеки има умения, които ще му позволят бързо да се справи със задачата, но ако времето позволява, поемете риска, струва си!

Резултатът ще бъде уютен, изключително оборудван кът за сядане. Дори обикновена камина при всяко време ще ви достави много удоволствие от това да сте навън и ще добави специален чар към вашата градина.