Отглежда го Евгени Цветанов в стопанството си в с. Лепица. Тази година, заедно с 6 свои колеги, ще продадат 200 тона плодове и зеленчуци през търговската верига

Старт на сезона на българския розов домат даде днес „Метро България“  в стопанството на Евгени Цветанов край с. Лепица, общ. Червен бряг. Той е наследствен земеделски производител от 7 години, а от 4 участва в програмата на Метро „Отгледано с грижа в България“, която цели скъсяване на веригата от полето до трапезата.

„Преди 4 години розовият домат се превърна в символ на автентичните местни продукти и е познат в целия свят на "Метро" - във всички 24 страни“. С тези думи изпълнителният директор на „Метро България" Никола Готрон приветства инициативата по засаждане на домати.

Чрез програмата „Отгледано с грижа в България“ българският производител може да предложи винаги свежи и качествени продукти на потребителя през щандовете на веригата. Тя гарантира справедливи цени за българските производители и елиминира посредниците в процеса на изкупуване, каза Готрон. А също така подкрепя устойчивите икономически практики на местните общности, както и представя родни фермерски продукти на ХоРеКа канала и на българската трапеза.

От 2017 г. досега програмата включва над 430 български регионални продукта и над 300 производители.

Програмата има и друго въздействие, допълни Диана Бонева, директор „Снабдяване“. Чрез доставката директно от полето на продукцията в най-близкия "Метро" магазин (те са 11 в у нас) ние влияем върху намаляването на въглеродните емисии, каза тя.

Вашите качествени продукти - обърна се към стопаните Бонева - и на всички, с които работим, чрез "Метро" достигат до над 6000 ресторантьори, които могат да предложат свежа родна продукция и така да задоволяват високи изисквания за качество и автентичност на вкуса.

В регион Плевен "Метро" работи със 7 фермери, 2-ма от които предлагат розов домат. Ангажирали сме се през 2021 г. заедно да продадем 200 тона продукция от различни плодове и зеленчуци, допълва тя.

“Метро се доказа с качествените продукти, които предлага. За това искам да им пожелая да дадат началото на още множество такива инициативи, които подкрепят българския производител”. Това каза и заместник-министърът на земеделието, храните и горите Крум Неделков. “Убеден съм в качествата и вкуса на българските земеделски продукти. Сигурен съм, че ще задоволят изискванията и на най-капризния европейски клиент”, добави той.

Вече четвърта година младият Евгени Цветанов работи в сътрудничество с търговската фирма и ще продължи занапред. Дори му се е случвало да му предложат по-висока цена от очаквана.

В събитието участие взеха още изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ Васил Грудев, както и кметът на община Червен бряг Цветан Димитров.

Никола Готрон, изп. директор на Метро България
Никола Готрон, изп. директор на Метро България
Зам. - министър Крум Неделков и Диана Бонева
Зам. - министър Крум Неделков и Диана Бонева