С настъпването на пролетта и затоплянето на времето, градината се изпълва с вкусни „зеленийки“, а киселецът е един от първите, които поникват. Той е чудесен за приготвянето на вкусни и изключително полезни ястия, при това не говорим само за супи. Предлагаме ви седем от най-вкусните варианти за пролетно, леко меню.
1. Омлет
Киселецът е класически листен зеленчук, който можете да използвате, както сметнете за добре. Например, добавете го към омлета, заедно с копър и магданоз, и ще получите лека и засищаща закуска.
Продукти: китка киселец, 1 глава лук, 2 яйца, 3 супени лъжици прясно мляко, по ? връзка копър и магданоз, 55 г масло, 500 мл вода, 1 суп. лъж. растително масло, сол на вкус.
Приготвяне: Оставете водата да заври и добавете сол. Пуснете киселеца за една-две минути във врящата вода. Извадете и оставете да се отцеди. Накълцайте с нож.
Обелете и нарежете лука. В тиган с растително масло запържете до златисто кафяво и добавете киселеца. Разбъркайте и запържете още малко.
В дълбока купа счупете яйцата и смесете с прясното мляко.
Разбъркайте добре и изсипете в тигана. Подправете със сол.
Накълцайте магданоза и копъра и ги добавете към омлета. Намалете котлона, покрийте с капак и оставете да къкри до готовност.
2. Бутер банички
Киселецът е много подходящ и за приготвянето на различни пълнежи. Защо да не зарадвате семейството с вкусни бутер банички, пълнени с яйце и киселец.
Продукти: връзка киселец, 260 г извара, 110 г твърдо сирене, 2 скилидки чесън, 1 опаковка бутер тесто, 2 яйца, сол и черен пипер на вкус.
Метод на приготвяне: Изплакнете киселец и го нарежете на ситно. Сиренето настържете на средно ренде. Обелете и нарежете чесъна.
Смесете киселеца с чесъна, изварата и сиренето. Добавете към сместа едно яйце. Подправете със сол и черен пипер и разбъркайте.
Тестото предварително се размразява и леко се разточва. Разделете на четен брой квадратчета. В средата на половината от квадратчетата поставете от пълнежа. Намажете краищата с вода. Покрийте с останалите квадратчета от тестото и прищипете краищата. Покрийте тавата за печене с хартия и наредете баничките. Намажете ги отгоре с разбито яйце.
Печете във фурната за половин час на 180 градуса.
3. Пай
Сред най-популярните ястия с киселец, е традиционният домашен пай. Мек, деликатен, ефирен и много лек, той е идеален както за сутрешната закуска, така и за лека хапка към чая.
Продукти: 360 г брашно, 210 г заквасена сметана, 3 връзки киселец, 1 яйце, 110 г масло, 210 г захар, 1 чаена лъжичка бакпулвер, половин ч. лъж. канела, 2 ч. лъж. нишесте.
Приготвене: Изчакайте маслото да поомекне. Смесете с половината захар и разбъркайте. Смесете по-голямата част от брашното с бакпулвера. Добавете към маслото и разбъркайте. Прибавете заквасената сметана. Сипете останалото брашно и омесете тестото.
Покрийте с кърпа и оставете в хладилника за тридесет минути.
Изплакнете киселеца и го нарежете на ивици. Сипете останалата захар и подправете с канелата. Добавете малко нишесте и разбъркайте.
Разделете тестото на две и разточете на две кори. Намажете формата за печене с масло и прехвърлете едната кора. Оформете отстрани бордове. Поръсете с нишесте и отгоре разпределете пълнежа.
Покрийте с останалото тесто и прищипете краищата. Намажете отгоре с яйце. С помощта на вилица надъпчете горната кора на няколко места, за да не се издува. Печете около четиридесет минути до златисто кафяво на 180 градуса.
4. Сладко
За приготвянето на домашно сладко могат да се използват не само плодове, но и... киселец. Леко, с приятен сладко-кисел вкус, това сладко може да се предлага както самостоятелно, така и като добавка към палачинки или бисквити.
Продукти: две връзки киселец, 110 г захар, 3 супени лъжици вода.
Приготвяне: Изплакнете киселеца и го нарежете на ситно. Добавете захарта и разбъркайте. Прехвърлете в тенджера с вода и поставете на котлона, на слаб огън. Варете около двадесет минути, като разбърквате с шпатула. Отстранете от огъня, когато се сгъсти.
5. Сиренки (Чийзкейк)
Чийзкейковете могат да се приготвят с най-различни пълнежи, от класически стафиди и шоколад, до сирене и „зелении“, включително и киселец. Получават се сиренки със сладко-кисел вкус, които се харесват и на децата и на възрастните.
Продукти: 1 връзка киселец, 310 г извара, 1 жълтък, 3 супени лъжици захар, 155 г брашно, растително масло, сол на вкус.
Приготвяне: Изплакнете и нарежете киселеца. Прибавете изварата и разбийте в блендер до гладка смес. Добавете жълтъка и разбъркайте. Подправете със сол и захар и разбъркайте отново. Сипете брашното и омесете. В дълбок тиган загрейте олиото. Оформете малки чийзкейкове с ръце и ги пускайте в сгорещеното олио. Пържете до златисто кафяво от двете страни.
6. Сос
Ако не искате да използвате закупена в магазина майонеза или кетчуп, можете да сами да си направите здравословен сос, на основата на сметана и листа от киселец. Приготвя се за няколко минути.
Състав: 155 мл сметана за готвене, половин връзка киселец, 55 г масло, сол и черен пипер на вкус.
Приготвяне: Сипете сметаната в тенджера. Оставете да заври, като разбърквате с шпатула. Изплакнете и нарежете киселеца на ситно. Запържете за няколко минути в олио. Сипете горещата сметана към киселеца. Намалете котлона и оставете да къкри, докато се сгъсти.
Сервирайте с риба или месо.
7. Окрошка с кефир
Окрошка представлява традиционна руска студена супа. Името произлиза от крошить, което означава натрошаване на малки парчета.
В класическия вариант супата е микс от свежи зеленчуци (краставици, зелен лук, репички), варени картофи и яйца, шунка (сух салам или сухо месо) и квас. Алтернативните варианти могат да се направят с друга течност, вместо квас (кефир, сурватка, бира, разреден оцет, разреден йогурт и др.).
Традиционно през пролетта, с първата поява на киселеца, си струва да си приготвите тази вкусна и оригинална супичка.
Продукти: 7 картофа, 3 яйца, връзка киселец, връзка зелен лук, по половин връзка копър и магданоз, 3 краставици, 9 репички, 1 литър кефир, сол на вкус.
Приготвяне: Сварете и обелете картофите и яйцата. Киселеца, магданоза и копъра нарежете на ситно, а картофите, репичките, краставиците и яйцата – на кубчета. Смесете киселеца с лука. Добавете сол и смачкайте. Разбъркайте добре всички съставки и залейте с кефир. Отново разбъркайте и оставете на студено за тридесет минути.
Коментари